Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een API of Application Programming Interface is een stukje software die twee applicaties met elkaar laat communiceren. Wanneer je een app gebruikt op bijvoorbeeld een smartphone zal deze informatie naar een server online gestuurd worden, na verwerking wordt er een resultaat teruggestuurd naar de app. Dit is mogelijk met een API. Wat is API en hoe wordt dit gebruikt voor online communicatie en dienstverlening?

Definitie API

De kans is groot dat je dagelijks gebruikt maakt van API’s zonder het te realiseren, dat komt omdat het gebruik van deze software geheel transparant verloopt. Laten we als voorbeeld een app nemen die prijzen van vliegtickets met elkaar vergelijkt. Je geeft een zoekopdracht in via de app, deze applicatie zal vervolgens via de API die de luchtvaartmaatschappij verstrekt de nodige informatie uit hun systeem halen, en het resultaat vervolgens weergeven in de app die je gebruikt op je smartphone. De API legt de link tussen de app van de vergelijkende dienst met de database van de luchtvaartmaatschappij.

API’s als beveiliging

Wanneer een dienst gebruikt maakt van deze koppelingen wordt alleen de relevante informatie uitgewisseld. Bij het voorgaande voorbeeld krijgt de luchtvaartmaatschappij niet meer informatie van de gebruiker dan de specifieke zoekopdracht. Aan de andere kant heeft de app die gebruikt wordt om de informatie op te vragen niet meer toegang dan de verstrekker van de API geeft. Zo kan het gebruik van dit soort intermediaire software de veiligheid online verbeteren. Zo kan een webshop een betaling direct via de betaaldienst laten verlopen zonder dat de webshop toegang heeft tot de betaalinformatie van de klant.

Websites uitbreiden met een API

Door API’s te gebruiken kan een website voorzien worden van allerlei diensten die de gebruiksvriendelijkheid verbeteren. Denk aan een kader met het weerbericht, een zoekvenster om een hotel te vinden, of een interactieve kaart om de locatie van een winkel te laten zien. Alle betrokken partijen kunnen zo voordeel behalen uit het gebruik van deze schakels tussen applicaties. De juiste API’s zullen voor conversie optimalisatie zorgen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z