Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Structured data maakt het eenvoudiger voor webcrawlers om de informatie op een website te lezen, en de meest relevante data snel en nauwkeurig te verzamelen. Deze informatie wordt niet alleen gebruikt om de ranking in de zoekresultaten te bepalen, maar ook om “rich snippets” weer te geven. Wat is structured data en hoe helpt deze informatie bij zoekmachine optimalisatie?

Definitie structured data

Structured data wordt direct aan de HTML markup toegevoegd. Zoekmachines maken gebruik van deze informatie om rich snippets te genereren. Dat is de extra informatie die wordt toegevoegd aan de links in de zoekresultaten. Veel websites wordt gegenereerd op basis van informatie die is opgeslagen in een database. Wanneer deze data naar HTML code wordt omgezet, kan het lastig worden voor webcrawlers om deze informatie te interpreteren. Met structured data wordt het eenvoudiger om de meest relevante informatie te lezen en later weer te geven in de zoekresultaten.

Structured data toevoegen aan een website

De meest eenvoudige manier om deze informatie toe te voegen aan een website is de Structured Data Markup Helper van Google. Naast de zoekmachine kan de data ook gebruikt worden in Knowledge Graph vensters of voor Google Now kaarten. Dit geeft structured data een grotere reikwijdte.

Is structured data een alternatief voor zoektermen?

De tijd van zoektermen is niet voorbij, maar de nadruk op specifieke woorden en zinnen is wel veel minder geworden. Door het gebruik van neurale netwerken en een meer “menselijke” manier van de ranking in zoekresultaten te bepalen, heeft het gebruik van zoekwoorden niet meer de rol van betekenis als voorheen. Hoewel structured data geen vervanging van keywords genoemd mag worden, is het wel een complementaire strategie die zeker voor mobiele browsing niet zou mogen ontbreken in online marketing.

Met structured data tools zoals die van Google of Bing is het mogelijk om websites beter te laten ranken op basis van eenvoudig doorzoekbare informatie over een pagina.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z