Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een 302-Redirect is een tijdelijke doorverwijzing van een URL naar een andere URL. Een 302-Redirect gebruik je wanneer een pagina tijdelijk wordt omgeleid naar een andere URL. Is de verwijzing permanent? Kies dan voor een 301-Redirect. Omdat de tijdelijke doorverwijzing geen autoriteit doorgeeft is er minder vaak behoefte aan dit type tijdelijke doorverwijzing. Toch zijn er situaties waarin de 302-Redirect wel degelijk nuttig kan zijn. Wat is 302-Redirect en welk soort doorverwijzing moet je gebruiken?

302-Redirect voor tijdelijk gebruik

Voor de bezoeker van een website is er niet direct een verschil te zien tussen een 301-Redirect en een 302-Redirect. Je bezoekt een URL en wordt automatisch doorverwezen naar een andere URL. Het grote verschil is het permanente karakter van de 301-Redirect terwijl de 302-Redirect slechts voor tijdelijk gebruik is. 

302-Redirect en Google

Wanneer je bezoekers slechts tijdelijk wilt doorverwijzen naar een andere locatie kan een 302-Redirect nuttig zijn, in praktijk is er meer behoefte aan permanente redirects. Omdat webmasters regelmatig de verkeerde doorverwijzing toepassen, bepaalt Google zelf  hoe de redirect wordt geïnterpreteerd. Sterker nog, het is mogelijk dat Google de 302-Redirect in zijn geheel niet meetelt, en in de zoekresultaten gewoon de oude pagina blijft weergeven. Het officiële standpunt van Google is dat zij de keuze maken welk type redirect er bedoeld wordt, onafhankelijk van de intentie die de webmaster heeft. SEO consultants weten precies welke website redirect maken, er voor jouw website het beste werkt.

301-Redirect of 302-Redirect gebruiken?

Wanneer je overstapt naar een nieuw domein, en de ranking van de oude wilt behouden, gebruik je een 301-Redirect. Bij een tijdelijke “verhuizing” kun je de 302-versie toepassen. De tijdelijke oplossing van Google redirecting door middel van een 302. Dit is direct de reden dat 302-Redirects in de praktijk niet vaak nodig zijn. Een 302 doorverwijzing kan via JavaScript of in een META-tag ingesteld worden. Voor de 301 doorverwijzing moet je wat dieper in de code graven.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z