Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Clickbait staat voor een link naar een webpagina of een online video met een zeer suggestieve titel, omschrijving of afbeelding. Vaak komt de werkelijke informatie maar deels of totaal niet overeen met de beschrijving. Het is een middel om veel “kliks”, “likes” of “views” te genereren. Wat is clickbait en is het een goede strategie om toe te passen in internet marketing?

Definitie clickbait

Iedereen kent die vreemde foto’s die voorzien zijn van een opvallende uitspraak. En wanneer je daar op klikt krijg je een pagina te zien die lang niet zo opvallend blijkt te zijn als je gedacht of gehoopt had. Dat is in principe wat clickbait betekent. De meeste van deze links schommelen op het randje van misleiding, toch vallen de meeste links wel binnen de grenzen van de wet. Het is doorgaans een manier om in korte tijd veel bezoekers naar een specifiek adres te lokken door de fantasie te prikkelen. Het is een vorm van marketing, maar door het wijdverspreide misbruik van misleidende beschrijvingen kan het ook zeker averechts werken. Wanneer de uitspraak niet overeenkomt met de informatie, zal dit een negatief gevolg hebben voor de zoekmachine optimalisatie.

Wat is het doel van clickbait?

Lang voordat het internet bestond was er al sprake van “clickbait” in de vorm van sensationele koppen op de voorpagina van de krant. Het artikel bleek weinig informatie te bevatten en was vaak van slechte kwaliteit. We zien het nu vaak terug in de vorm van advertenties op populaire sites waarbij scripts worden gebruikt om specifieke locaties te vermelden zoals “Hoe deze huisvrouw uit Alblasserdam schatrijk is geworden!

Soms effectief, niet altijd eerlijk

Bij YouTube zijn het vaak opvallende thumbnail afbeeldingen die soms niet eens voorkomen in de video. De populaire site Reddit maakte zoveel gebruik van clickbait links dat de parodie site “The Onion” hun eigen site “ClickHole” lanceerde. De methode van schreeuwerige kreten en content wordt nu veel toegepast op diverse nieuws blogs en social media platformen waarbij naast commerciële belangen ook politieke motivaties een rol spelen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z