Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Big data staat voor alle informatie die een bedrijf dagelijks gebruikt om alle mogelijke handelingen en processen uit te voeren. Dit geldt voor zowel gestructureerde als ongestructureerde informatie. Hierbij gaat het niet zozeer om de hoeveelheid als om de volledigheid. Door de beschikbare data in te delen en te analyseren kunnen er conclusies uit worden getrokken. Wat is big data en hoe voer je een analyse uit?

Wat is big data?

De term is ontstaan bij het bepalen van een definitie van informatie die zo groot, snel of complex is dat het niet eenvoudig of zelfs helemaal niet met conventionele methoden verwerkt kan worden. In het jaar 2000 kwam analyst Doug Laney met deze drie parameters:

 

  1. Volume: Organisaties verzamelen data vanuit een diversiteit aan bronnen, dankzij goedkopere opslagmogelijkheden inclusief cloud opslag is het mogelijk om enorme hoeveelheden data vast te leggen.
  2. Snelheid (Velocity): De snelheid waarop informatie binnenkomt is enorm toegenomen, al deze data moet in realtime verwerkt kunnen worden.
  3. Variatie: Er zijn vele soorten data waaronder getallen, teksten, mails, videoclips en andere soorten content die allemaal geschaard worden onder big data.

 

Het is van belang om de inkomende data te structureren op een wijze dat deze inzichtelijk wordt om er vervolgens ook iets mee te doen. Het verzamelen van informatie is steeds eenvoudiger geworden, een big data analyse uitvoeren is minder eenvoudig om uit te voeren.

Hoe wordt een big data analyse uitgevoerd?

Er zijn diverse aspecten die komen kijken bij een goede analyse van alle beschikbare informatie. Zo moeten eerst de doelen bepaald worden; wat wil je bereiken met het onderzoek? Naast kwantiteit moet er ook gekeken worden naar de kwaliteit. De informatie moet in context worden gebracht, in veel gevallen kunnen visualisaties helpen om de conclusies inzichtelijk te maken. Uiteraard zullen er specialisten nodig zijn om de big data op de juiste wijze te analyseren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z