Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Domain Authority of afgekort DA is een score voor de ranking in zoekmachines die ontwikkeld is door het bedrijf Moz. In deze score wordt voorspeld hoe goed een website zal scoren in de zoekresultaten pagina’s van zoekmachines zoals Google. De DA score wordt weergegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij hoger een betere kans biedt op een meer voordelige ranking in de zoekresultaten. Wat is Domain Authority en hoe wordt deze score berekend?

Definitie Domain Authority

Er wordt rekening gehouden met meerdere factoren om de uiteindelijke DA score te bepalen, waar het domein en het totale aantal koppelingen deel van uitmaken. De Moz Domain Authority staat los van het Google algoritme, maar kan wel inzicht bieden bij zoekmachine optimalisatie. Het berekenen van de DA is gratis, hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de MozBar, of in het SERP analyse deel van de Keyword Explorer. Om dieper in de analyse te duiken is een betaald abonnement nodig.

Hoe kun je DA controleren?

Wanneer de Link Explorer wordt gebruikt, of de gratis SEO toolbar van Moz, kan de Domein Autoriteit direct worden bepaald door de relevante URL in te geven. Er zal een score volgen tussen 0 en 100, het betreft een logaritmische schaalverdeling. Dit betekent dat een stijging van 20 tot 30 eenvoudiger te verwezenlijken is dan een stijging van 70 tot 80. Ter vergelijking scoren sites als Google en Wikipedia zeer goed omdat ze veel koppelingen bevatten van een goede kwaliteit. Kleinere bedrijven met minder inbound links zullen lager scoren. Een compleet nieuwe website start standaard met een score van 1.

Gebruik van Domein Autoriteit

Domain Authority dient vooral als een vergelijkend meetpunt om de positie ten opzichte van andere, vergelijkbare websites te testen. Het is niet zwart-wit te stellen of de DA score ‘goed’ of ‘slecht’ is, wel of er ruimte is voor verbetering ten opzichte van de concurrentie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z