Volledige begrippenlijst

Platte tekst

schrijf je in voor de nieuwsbrief meer info

Beschrijving

Platte tekst staat voor teksten met slechts karakters en punctuatie zonder verdere grafische kenmerken zoals vet, italic, onderlijnd of in een specifiek lettertype. Ook visuele elementen zoals tabellen en de lettergrootte worden niet opgeslagen in dit soort teksten. Per toepassing zijn er verschillende interpretaties van deze term mogelijk. Wat is een Platte tekst en hoe kun je dit soort teksten maken?

Wat is Platte tekst?

De meest bekende vorm van Platte tekst is een document in het .txt formaat. Het betreft teksten zonder opmaak of afbeeldingen, de weergave zal per programma afwijken op basis van de instellingen. Voor HTML mails de standaard waren, werden e-mails als teksten zonder opmaak verzonden. De Engelse term voor deze weergave is ‘Plain Text’. In de periode van DOS computers werden karakters altijd op dezelfde wijze weergegeven, door kleurcodering te gebruiken konden attributen zichtbaar worden gemaakt. Bij afdrukken op papier werd de grafische opmaak zichtbaar.

Hoe kun je formattering verwijderen?

Websites die hier ondersteuning voor bieden kunnen in de browser direct worden omgezet worden Platte tekst, dit wordt ook wel ‘reader mode’ genoemd. Bij deze toepassing worden overigens enkele grafische elementen behouden zoals vetgedrukt en Italic. Ook afbeeldingen blijven zichtbaar. Dit is dus geen volledige vorm van Platte tekst maken.

Afhankelijk van de versie die gebruikt wordt kan Platte tekst in Word worden gemaakt via een macro of een kopieer / plakken toetsencombinatie die alleen de tekstuele informatie kopieert en plakt. Exporteren naar een .txt bestand is ook een optie. Hierbij gaan ook tabellen verloren evenals andere layout kenmerken.

Op mobiele apparaten kan het een uitdaging zijn om Platte tekst te maken vanuit documenten met opmaak. Zo biedt het kladblok op iOS hier geen ondersteuning voor. Een truc is kopiëren en plakken naar de adresbalk in de Safari browser, en vervolgens weer direct te kopiëren. De adresbalk verwijdert dan automatisch alle opmaak.