Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Paginaweergave, of in het Engels Pageview, staat voor een webpagina die bezocht wordt. In theorie zou deze pagina ook bekeken zijn, vandaar het woord ‘weergave’, in praktijk is dit niet direct vast te stellen op basis van aantallen. Het aantal weergaves kan voor verschillende zaken van belang zijn, waaronder SEO en het meten van de populariteit van een pagina. Wat is een Paginaweergave en welke informatie biedt deze statistiek over het totaal aantal weergaves bij website analyse?

Wat is Paginaweergave?

Webpagina’s worden bezocht door direct een URL in te geven, of door op een koppeling te klikken of tikken. Wanneer er vanuit de gebruiker een aanvraag naar de server gaat, met als gevolg het aanbieden van deze pagina, dan kun je spreken van een Paginaweergave of Pageview. Een andere term is Page Impression. In praktijk liggen de termen dicht bij elkaar, toch kan er een andere conclusie uit worden getrokken:

  • Een ‘weergave’ of ‘view’ duidt erop dat de pagina is gezien.
  • Een ‘impressie’ of ‘impression’ duidt erop dat de pagina is geladen.

Het is voor website analyse van belang om onderscheid te maken tussen deze twee statistieken. Het aantal impressies kan namelijk veel hoger liggen dan het aantal weergaves. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  • De bezoeker haakt direct af, dit wordt ook wel ‘bounce’ genoemd.
  • Geautomatiseerde bots vragen pagina’s op zonder daadwerkelijk content te lezen.

Er zijn verschillende manieren om een Paginaweergave van een Page Impression te onderscheiden. Wanneer de sessie langer duurt dan enkele seconden kan een bounce worden uitgesloten, een bot zal ook snel afhaken. Ook interactie met de pagina duidt op het zien én lezen van de pagina. Wanneer een CAT (Call To Action) wordt geactiveerd die onderaan de pagina staat, dan is het aannemelijk dat de pagina tot op dat punt bekeken is.

Website analyse bestaat uit vele meetpunten en mogelijkheden, Paginaweergave is een belangrijk meetpunt waar in combinatie met andere criteria veel waardevolle informatie uit geput kan worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z