Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get, een term voor programma’s die direct het resultaat weergeven. Deze aanpak is anders dan bijvoorbeeld HTML editors, waarin een webdesigner werkt met standaard tags die uiteindelijk op een specifieke wijze worden weergegeven. Hoewel het zeker voordelen biedt om direct te kunnen zien wat het resultaat zal zijn, is het niet in alle gevallen de meest voor de hand liggende methode.

Definitie WYSIWYG

What You See Is What You Get kan naar het Nederlands vertaald worden als Wat Je Ziet Is Wat Je Krijgt. Met een WYSIWYG editor komen de handelingen op het scherm overeen met het beoogde resultaat. Deze term wordt met name gebruikt voor het ontwerpen van websites maar ook voor andere soorten software zoals mobiele apps en spellen. De eerste toepassing was een programma voor de Alto genaamd Bravo uit 1974. Deze software zou later aan de basis liggen voor Microsoft Word, een tekstverwerker waar je direct kunt zien hoe een document er op papier uit zal zien.

Web builders

De What You See Is What You Get methode wordt met name toegepast in web design. Met een WYSIWYG web builder ziet de webdesigner direct het resultaat. In plaats van cryptische H-tags worden titels en subtitels direct in het juiste lettertype en lettergrootte weergegeven. In de achtergrond zal de software HTML code genereren, op de voorgrond wordt alleen de visualisatie weergeven. Web builders zoals Wix en Weebly werken op deze wijze, WordPress biedt een combinatie van standaard visuele elementen met toegang tot geavanceerde mogelijkheden.

Voordelen en nadelen

Een groot voordeel is de tijdwinst die behaald kan worden met een WYSIWYG editor, en de laagdrempelige werkwijze waarbij technische kennis niet vereist is. Een nadeel is een gebrek aan inzicht over het gebruik van officiële standaarden, de code achter dit soort sites is vaak niet optimaal. Professionele designers en programma’s halen doorgaans hun neus op voor dit soort web builders, de eenvoudige manier van werken maakt websites en zelfs complete apps ontwerpen wel toegankelijk voor een veel breder publiek.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z