Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij conversational search wordt spreektaal door computers gebruikt om relevante antwoorden te geven. Deze antwoorden worden eveneens in complete zinnen weergegeven, of uitgesproken met als doel een meer “menselijke” vorm van interactie met zoekmachines mogelijk te maken. Wat is conversational search en hoe werkt deze technologie?

Definitie conversational search

In de wereld van zoekmachine optimalisatie worden zoektermen door de SEO specialist uitgeplozen om beter te scoren in Google. De wijze waarop iemand een zoekterm ingeeft is doorgaans niet dezelfde manier waarop een zin wordt opgebouwd. Met de zoekterm “autobanden Amsterdam omgeving” wordt eigenlijk “autobanden in Amsterdam en omgeving” bedoeld. Conversational search kan niet alleen overweg met grammaticaal correcte zinnen, het antwoord wordt eveneens in begrijpelijke taal gegeven.

Spraak assistenten

Je kunt spraak assistenten als Siri en Alexa spraakopdrachten geven in “conversationele” zinnen, de antwoorden worden op dezelfde wijze uitgesproken. Dit is voor een computer algoritme een grote opgave, want computers “denken” in meer abstracte termen. Het Hummingbird algoritme in Google Chrome is in staat om conversational search te gebruiken voor zowel de vraagstelling als voor het antwoord. Zo kun je een volwaardige virtuele assistent gebruiken zonder in cryptische termen te spreken of te typen.

De Turing test

In 1950 kwam Alan Turing met de “Turing test”, dit is een test voor machines die een mate van intelligentie moeten tonen die niet te onderscheiden valt van een mens. Wanneer je bijvoorbeeld een tekstchat hebt met een helpdeskmedewerker is het mogelijk dat je in feite een conversatie hebt met software. Wanneer de software goed genoeg is kun je niet meer bepalen of je met een computer of met een mens een conversatie hebt. Via spraak synthese kan deze technologie verder worden doorgetrokken naar telefonische ondersteuning. De “robot stem” geeft antwoorden in volledige zinnen, zelfs met de juiste pauzes en “ehmmm” uitspraken.

Conversational search en kunstmatige intelligentie overlappen elkaar, naarmate software steeds meer leert over het menselijk gedrag zullen computers op een steeds meer natuurlijke wijze met mensen kunnen communiceren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z