Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Jargon staat voor de wijze van taalgebruik zoals dit binnen een vakgebied, sector of groep personen gebruikt wordt. De terminologie zal voor buitenstaanders doorgaans niet of nauwelijks worden begrepen. Naast een duidelijke en eenduidige communicatie binnen de groep, kan het ook gebruikt worden om externe personen juist buiten te sluiten. Wat is Jargon en hoe worden deze termen in de praktijk gebruikt?

Wat is Jargon?

In veel groepen wordt gesproken met woorden die alleen binnen die groep bekend zijn. Denk aan deze (vak)gebieden:

  • Medisch
  • Beurs
  • Juridisch
  • Militair
  • Sport
  • Studenten

Hoewel de termen Jargon en Vaktaal erg dicht bij elkaar lijken te liggen, kunnen ze op compleet verschillende manieren worden uitgelegd. Zo wordt Vaktaal met name gebruikt om communicatiefouten zoveel mogelijk uit te sluiten. Als voorbeeld zal een aannemer eerder het woord ‘hemelwater’ gebruiken dan het woord ‘regen’. Hoewel de vaktermen niet altijd de meest logische woorden zijn in een situatie, wordt er gebruik gemaakt van een woordenlijst die iedereen binnen het vakgebied kent en gebruikt.

Bij Jargon worden net als bij Vaktaal woorden en termen gebruikt door de deelnemers binnen de groep, maar naast wederzijds begrip is er ook het aspect van exclusiviteit. Alleen de personen binnen de groep begrijpen de specifieke termen, en buitenstaanders juist niet. Naast sociale status kan ook geheimhouding een reden zijn. Zo kunnen vaklieden openlijk spreken zonder ‘afgeluisterd’ te worden.

Online Jargon

Sinds het ontstaan van het internet is er een zondvloed aan nieuwe en hergebruikte termen ontstaan, die voor digibeten onbegrijpelijk zijn. Afkortingen zoals SEO (Search Engine Optimization), CTR (Clickthrough Rate) of termen als Hyperlinks, Server Farms, Webcrawlers en Hashtags.

Verduidelijken of verhullen?

Jargon is in bovenstaande definitie overeenkomstig met streektaal, urban slang of bijvoorbeeld Pidgin English, waarbij bestaande woorden in betekenis en/of uitspraak veranderd worden. Een andere vorm van Jargon wordt vaak gebruikt door politici en persvoorlichters, die bewust dubbelzinnige woorden en zinnen gebruiken welke voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Dit wordt ook wel ‘dubbelspraak’ of in het Engels ‘double-speak’ genoemd.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z