JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group, en wordt ook wel afgekort als JPG. Het is een bestandsformaat voor afbeeldingen dat met name geschikt is voor gedetailleerde foto’s. Het is mogelijk om de bestandsgrootte met ongeveer een factor 10 te verkleinen ten opzichte van een ongecomprimeerd bestand zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Wat is JPEG en hoe werkt de bestandscompressie van dit bestandstype?
De Joint Photographic Experts Group kwam in 1992 met een bestandsindeling voor afbeeldingen, die uit zou groeien tot de absolute standaard op het gebied van fotografisch materiaal op het internet. In tegenstelling tot GIF afbeeldingen, die gelimiteerd zijn tot 256 kleuren per afbeelding, kan een JPG bestand een volledig 24-bits kleurenpalet tonen. Door omringende pixels te analyseren en informatie te verwijderen, kan een bestand met veel minder data een gelijkwaardige optische kwaliteit bieden. Omdat er wel data verloren raakt, zal de kwaliteit bij meerdere generaties hercompressie gaandeweg afnemen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PNG is het niet mogelijk om delen van de afbeelding transparant te maken. Daarnaast is JPEG een lossy formaat waarbij altijd kwaliteitsverlies optreedt, PNG comprimeert het bestand zonder verlies van data. Toch wordt het JPG formaat nog steeds veel gebruikt, ondanks meer recente bestandsformaten met verbeterde kenmerken.
Een belangrijk deel van web development is het optimaliseren van visuele data. Foto’s nemen relatief veel ruimte in, door afbeeldingen te comprimeren kunnen ze veel sneller gedownload worden wat de prestaties van de website bevordert. Met tools als TinyJPG kunnen meerdere bestanden geautomatiseerd verwerkt worden. Het doel hierbij is een kopie te maken van de originele afbeelding met minimaal kwaliteitsverlies op basis van een minimale schijfruimte.
In de jaren negentig was er nog een een speciale jpegviewer nodig om afbeeldingen met deze bestandsindeling te bekijken. Nu kunnen alle systemen zonder problemen overweg met deze standaard. Toch zijn er nog steeds losse applicaties zoals XnView en ACDSee, die met name interessant zijn om meer obscure formaten te beki