Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Detailhandel staat voor de leveranciers van fysieke goederen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik aan consumenten. Deze sector kan worden onderverdeeld in diverse branches waaronder kleding, levensmiddelen, meubilair etc. Het is de laatste schakel in de keten van grondstof tot aan de eindconsument. Wat is Detailhandel en op welke wijze verschilt dit met Retail?

Definitie Detailhandel?

Hoewel de Engelse termen Retail en Wholesale, en de Nederlandse termen Detailhandel en Groothandel vaak als synoniem worden gebruikt, is dit niet geheel juist. Bij Retail worden ook diensten geteld, zoals het afsluiten van een hypotheek bij de bank of het boeken van een tour bij een reisbureau. Binnen een Detailhandel branche worden er strikt genomen alleen fysieke goederen geleverd. Een bedrijf in de Detailhandel behoort dus altijd tot de Retail sector, maar een Retailer valt niet per definitie onder de Detailhandel.

Schakels in de keten

Tussen grondstoffen en een eindproduct voor de consument kunnen zich veel schakels bevinden. Alleen de laatste schakel, waarbij een eindproduct verkocht wordt aan de consument, behoort tot de Detailhandel. Het kan zijn dat een bedrijf alle schakels in de keten vertegenwoordigd, denk aan IKEA die naast verkoop ook de productie in eigen beheer heeft. De verkoper is niet alleen het aanspreekpunt bij een financiële transactie, het is ook de hoofdverantwoordelijke partij voor afhandeling van de garantie of andere contractuele voorwaarden.

Business To Consumer

Niet alleen in webshops maar ook in fysieke winkels worden er in toenemende mate schakels weggenomen uit de keten. Zo openen merken die voorheen altijd via de retail producten verkochten nu ook eigen winkels. Denk aan een Nike Outlet of een Apple Store, merken die ook via andere kanalen producten aanbieden. Bij online marktplaatsen zoals Bol.com of Amazon.nl is het niet altijd duidelijk wie de werkelijke verkoper is. Het kan lijken alsof de webshop de leverancier is terwijl het in werkelijkheid een wederverkoper kan zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z