Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Pushnotificatie is een bericht dat vanaf de backend server of applicatie naar de gebruikersinterface wordt verzonden. Dit kunnen mobiele applicaties zijn of desktop applicaties, maar ook andere toepassingen behoren tot de mogelijkheden. Wat is een Push notificatie en wie heeft deze technologie uitgevonden?

Wat is Pushnotificatie?

Het spreekt eigenlijk voor zich dat een bericht in een berichten app vrijwel direct wordt ontvangen. Toch heeft de betekenis van Pushnotificatie pas vorm gekregen toen Apple in 2009 met deze technologie op de proppen kwam. In 2010 zou Google volgen. In 2015 zou Microsoft een universeel Push notificatie protocol voor alle Microsoft producten lanceren.

Er zijn verschillende manieren om aan te geven dat er een bericht is ontvangen. Dit kan een klein schermpje in beeld zijn, een centraal bericht dat de interface overneemt of een hoorbaar signaal. De gebruiker kan soms direct (een deel) van de informatie bekijken, of moet de bijbehorende app openen om het bericht te lezen, bekijken of beluisteren. De geluiden van notificaties kunnen afwijken van andere berichten of oproepen. Enkele toepassingen zijn:

  • Een timer of alarm die aangeeft wanneer een tijd is verstreken.
  • Een bericht die via een chat applicatie wordt verzonden.
  • Berichten van aanbieders met informatie over een app of een commercieel aanbod.
  • Een noodalarm van de overheid wanneer er een belangrijke mededeling is.
  • Een bericht dat er een nieuwe versie van een applicatie of het besturingssysteem beschikbaar is.

Pushnotificaties kunnen interactief zijn, om zo direct een vervolgactie in gang te zetten. De gebruiker kan deze notificaties uitschakelen waarmee sommige functionaliteit wel verloren kan gaan.

Er bestaan twee vormen; lokaal en op afstand. Voor lokale notificaties worden de berichten verwerkt door het lokale besturingssysteem of de applicatie wanneer deze op de achtergrond in het geheugen actief blijft. Bij Pushnotificaties op afstand worden de berichten via een externe server verwerkt. De client applicatie moet via een unieke code worden aangemeld op de server. Vervolgens wordt het bericht op basis van deze code naar de geautoriseer

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z