Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Hands-on is een Engelse uitdrukking die vaak wordt gebruikt in relatie tot ervaring. In plaats van leren uit boeken, staat Hands on ervaring voor praktijkervaring. Het kan ook duiden op bijvoorbeeld een directeur van een bedrijf die zelf ook op de werkvloer actief is, of nauw betrokken is bij diverse processen buiten de besluitvorming of op beleidsniveau. Wat is Hands on en is deze manier van leren altijd beter dan andere methoden?

Definitie Hands-on

De betekenis van Hands on wordt in Nederland vaak gebruikt als ‘handen uit de mouwen steken’. In plaats van alleen in theorie ergens mee bezig te zijn, worden de handelingen in praktijk uitgevoerd. Veel studies combineren theorie op school met stage op locatie. Deze stageperiode laat studenten de opgedane theoretische kennis in praktijk brengen.

Oprichters met praktijkervaring

Een directeur van een supermarktketen die ooit begonnen is met een kleine kruidenierswinkel heeft Hands-on ervaring binnen de branche. Ook binnen de ICT is er vaak sprake van praktijkervaring, die voor een deel ook de koers van het bedrijf kan beïnvloeden. Zo waren Bill Gates en Steve Jobs al lang voor hun succes als respectievelijk CEO van Microsoft en Apple reeds bezig met computertechnologie. Tim Cook, opvolger van Steve Jobs, heeft niet dezelfde achtergrond. In plaats van knutselen in de garage, heeft hij een studie Technische Bedrijfskunde afgerond en vervolgens een MBA aan de Fuqua School of Business behaald. Dit is een punt van kritiek op de beslissingen van Cook, die volgens critici minder innovatief en creatief is dan zijn voorganger Steve Jobs.

Is theoretische kennis voldoende?

Hoewel Hands-on ervaring in veel sectoren gangbaar en wenselijk is, geldt dit niet voor alle beroepen. Zo zijn politici lang niet altijd bekend met de departementen die ze vertegenwoordigen. Beroepspolitici kunnen schakelen tussen onderwerpen, met als motivatie dat ervaring in beleidsmatig werk niet vergelijkbaar is met praktijkervaring in bijvoorbeeld huisvesting of gezondheidszorg. Donald Trump maakte zelfs een politiek statement door personen aan te stellen zonder praktijkervaring. Zo werd voormalig neurochirurg Ben Carson aangesteld als Minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z