Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Internetbureau of Internet agency is een bedrijf dat websites ontwerpt, ontwikkelt en publiceert. Per aanbieder kan het dienstenaanbod verschillen. Zo zijn er bureaus die exclusief websites bouwen, er zijn ook dienstverleners die online marketing strategieën ontwikkelen en uitvoeren. Wat is een Internetbureau en welke diensten kunnen ze leveren?

Wat is een Internetbureau?

Websites komen niet vanzelf op het internet terecht. Hiervoor is software nodig, hardware en de nodige expertise van ontwerpers, software ontwikkelaars en marketing experts. Een Internetbureau levert diensten om websites van ontwerp tot aan publicatie uit te voeren, met optioneel ook additionele dienstverlening zoals hosting en marketing. Dit zijn de voornaamste diensten die Internetbureaus aanbieden:

  • Concept: Een website moet aansluiten op de doelstellingen van de aanbieder. Er zal eerst een concept worden gemaakt van de website op basis van wensen en voorkeuren vanuit de opdrachtgever.
  • Web design: Dit is de ontwerpfase waarin het concept gevisualiseerd wordt. Hoewel er rekening wordt gehouden met interactieve elementen, is de website in deze fase nog niet interactief.
  • Content productie: Dit kunnen teksten zijn, afbeeldingen of bijvoorbeeld videoclips. Deze content kan ook een belangrijke rol spelen bij zoekmachine optimalisatie.
  • Web development: Hier worden de grafische en interactieve elementen verwerkt en geïmplementeerd. Hiervoor wordt vaak een Content Management Systeem gebruikt.
  • Hosting en registratie: Er zijn Full Service Internetbureaus die zelf ook hosting diensten verzorgen. Hiermee kan een website daadwerkelijk online gepubliceerd worden.
  • Onderhoud: Een website zal van tijd tot tijd updates moeten krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe content of technische aanpassingen.
  • Marketing en promotie: Om een website beter vindbaar te maken, of om commerciële doelstellingen te behalen worden online marketing experts ingeschakeld.

Een Full Service Internetbureau biedt alle diensten om een website van concept tot aan de marketing en promotie uit te voeren. Dit soort organisaties zullen doorgaans verdeeld zijn in afdelingen die ieder een specialisme voor hun rekening nemen. Afhankelijk van de omvang van het project en de wensen van een klant zal er een vaste accountmanager worden toegewezen als vast aanspreekpunt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z