Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij responsive design worden webpagina’s juist weergegeven op verschillende apparaten met afwijkende beeldscherminstellingen. Dit gebeurt automatisch, zo hoeft er slechts eenmaal een layout ontwikkeld te worden die er overal goed uitziet, zowel op PC of mobiel. Naast schalen kan ook de indeling en weergave van elementen veranderen. Wat is responsive design en wat zijn de voordelen van deze manier om websites te ontwerpen?

Definitie responsive design

Voorheen waren er computermonitoren die qua specificaties vrijwel gelijk waren. De webdesigner kon zich richten op een standaard indeling die vrijwel overal goed vertoond werd. Met de populariteit van smartphones, tablets en andere apparaten die voorzien zijn van een browser was er voor iedere configuratie een ander ontwerp nodig. Met responsive design kan er een basis ontwerp gemaakt worden die dynamisch schaalt op basis van de informatie vanuit de browser.

Voordelen voor SEO

In 2015 vond “Mobilegeddon” plaats, Google begon mobielvriendelijke websites hoger te plaatsen in de zoekresultaten. Dit kon een handmatig ontworpen mobiele versie van de site zijn, veel websites zijn ondertussen overgeschakeld op een dynamisch schaalbare versie. Dit beperkt de ontwerper in flexibiliteit, maar het verhoogt de efficiëntie van webdesign en verzekert een goede weergave op ieder apparaat. Bij zoekmachine optimalisatie zal ook de mobiele versie van de website aangepakt worden om zo het beste resultaat te halen.

Desktop mode

Naast indeling kan er bij responsive design ook verschil worden gemaakt in functionaliteit. Zo kan er op een smartphone een telefoonnummer worden weergegeven die direct aanklikbaar is, terwijl deze ontbreekt op een PC zonder telefoonverbinding. Of plug-ins zoals Flash worden op mobiel weggelaten terwijl ze op de desktop wel zichtbaar zijn. Omdat de webversie soms te beperkt is bieden de meeste mobiele browsers de optie om alsnog een desktop versie weer te geven.

Met responsive design is het eenvoudiger om websites te ontwerpen die er op alle apparaten en browsers goed uitzien en functioneel zijn. Het levert wel een beperking op voor de ontwerper. Gezien de “mobile first” aanpak van Google, en de diversiteit aan beeldschermen is het meestal de beste manier om een website te ontwerpen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z