Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Windows van Microsoft is een besturingssysteem dat voor het eerst werd uitgebracht in 1985 en nu het op één na meest gebruikte OS ter wereld. Het betreft een grafisch besturingssysteem dat oorspronkelijk werd ontwikkeld als visuele representatie van MS-DOS. Wat is Windows Microsoft en aan welk bedrijf heeft dit systeem de koppositie moeten afstaan?

Wat is Windows Microsoft?

In het midden van de jaren tachtig kwamen er diverse besturingssystemen met een grafische interface. De Apple Lisa, Commodore Amiga en Atari ST waren allemaal standaard uitgerust met een grafische schil om computergebruik eenvoudiger te maken. Microsoft had destijds het MS-DOS systeem, dat populair was maar visueel achter begon te lopen. Met Windows werd het bestaande systeem voorzien van een grafische schil. De ontwikkeling begon overigens al in 1981, het was daarmee geen directe reactie op de concurrentie maar meer een trend in de wereld van computersystemen. De betekenis van Windows Microsoft is vrij duidelijk; in plaats van een knipperende cursor met tekst was er een desktop met afzonderlijke ‘vensters’ om interactie mogelijk te maken.

In de loop der jaren zouden er veel versienummers de revue passeren, waarbij de benaming niet altijd even logisch was. Met name Windows 95 bleek zeer populair, terwijl Millennium Edition (ME) als laatste DOS versie juist fel bekritiseerd werd. Windows XP zou gebouwd worden op de architectuur van Windows NT. Windows 10 is de meest recente versie, een aangepaste versie wordt gebruikt op Xbox spelcomputers.

Windows Mobile

Er zouden diverse vertakkingen ontstaan, waarvan er enerzijds de versies waren voor zakelijk gebruik en consumenten, anderzijds waren er diverse mobiele versies van het besturingssysteem. Windows Mobile zou een alternatief geweest moeten zijn voor Android van Google en iOS van Apple, maar het wist de eindstreep niet te halen. De samenwerking met Nokia liep voor beide partijen uit op een dure nachtmerrie, uiteindelijk zou het mobiele platform uitgefaseerd worden. Microsoft heeft daarmee de status van meest gebruikte besturingssysteem moeten afgeven aan Google, die met Android een groter aantal gebruikers telt.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z