Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

On demand is de Engelse term voor ‘op aanvraag’. In plaats van een artikel leveren uit een bestaande voorraad wordt het product op aanvraag gemaakt, of een dienst wordt uitgevoerd als hier door de afnemer naar gevraagd wordt. Het is een zakelijk model dat met name in e-commerce vaak voorkomt. Wat is on demand en in welke sectoren wordt hier gebruik van gemaakt?

Definitie on demand

De betekenis van on demand is niets anders dan een product of dienst maken of leveren op aanvraag. Het verschil met andere vormen van commercie is het ontbreken van het product voordat er een vraag is. De grenzen van deze definitie zijn niet geheel scherp te leggen, zowel voor fysieke goederen als in dienstverlening of digitale producten. In de economie is er namelijk altijd sprake van vraag en aanbod, het is vooral de wijze waarop en het moment wanneer het aanbod wordt geproduceerd dat het verschil maakt.

Voorbeelden van on demand levering

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen fysieke producten en (digitale) diensten. Hier zijn als eerste enkele voorbeelden van fysieke on demand levering:

Bouwen op bestelling

In plaats van productie vooraf in de hoop dat er afnemers zijn, wordt gewacht op een order om het productieproces in gang te zetten. Dit vermindert het bedrijfsrisico omdat de producent pas start met fabricage op het moment dat een bestelling geplaatst wordt. In praktijk betreft het vaak producten op maat of artikelen binnen een niche markt zonder zekerheid van verkoop.

JIT productie

Dit is een productieproces waarbij zo efficiënt mogelijk wordt omgegaan met alle elementen binnen het proces. JIT staat voor Just In Time ofwel ‘net op tijd’. In iedere stap worden de noodzakelijke handelingen zo lang mogelijk uitgesteld. Dè grondstoffen, verwerking hiervan, halffabrikaat, assemblage en transport naar bijvoorbeeld een winkel wordt uitgevoerd als vrij zeker is dat het uiteindelijke product ook verkocht zal worden. Dit kan van toepassing zijn op versproducten of tijdgebonden artikelen maar ook beperkte opslagruimte kan een reden zijn om de JIT methode toe te passen.

Printen op aanvraag

Print on demand is een service die bijvoorbeeld wordt toegepast om boeken te leveren op papier. In plaats van edities met grote oplage wordt ieder verkocht boek op aanvraag geprint. Drukken in grote oplages is goedkoper door schaalgrootte maar als de vraag vanuit de markt niet duidelijk is levert printen on demand minder investeringsrisico. Met name nichemarkt auteurs die eigen werk publiceren zonder tussenkomst van een uitgever passen deze methode toe.

Digitale dienstverlening

Digitale producten en diensten zijn niet afhankelijk van productiecapaciteit, ook is er geen sprake van een beperkte voorraad. De betekenis van on demand is daarom wat anders binnen digitale dienstverlening, denk bijvoorbeeld aan:

Videodiensten

Netflix, Amazon Prime Video en YouTube zijn streaming video diensten die films on demand leveren. Als iemand een titel kiest wordt deze van de server gespeeld. De klant heeft geen eigen kopie, de dienstverlener beheert de content. In plaats van een fysiek opslagmedium te kopen neemt de gebruiker een licentie op het auteursrechtelijk beschermd werk.

Muziek

Spotify, Deezer en Tidal zijn voorbeelden van streaming audio dienstverleners. Voor een vast bedrag kan de klant onbeperkt muziek luisteren, de uitbater van het platform keert een bedrag uit aan de rechthebbende op basis van het aantal keer dat een bestand opgevraagd wordt. Met name Spotify wordt bekritiseerd vanwege de lagere royalties die uitgekeerd worden aan de artiesten.

SaaS

Software as a Service staat voor applicaties die op basis van een abonnementsmodel wordt aangeboden. Het betreft vaak web applicaties of apps die te gebruiken zijn zolang de abonnee betaalt. Hierdoor kan de instapprijs lager liggen dan een pakket aanschaffen, de totale kosten kunnen wel hoger uitvallen. De lijn Adobe fotobewerking producten is een voorbeeld van Saas.

Certificering

Online certificaten zoals een SSL certificaat kunnen direct online besteld worden. Deze transacties worden grotendeels geautomatiseerd verwerkt, na bestelling wordt de gevraagde dienst direct uitgevoerd.

Voordelen van on demand levering

Voordelen van on demand voor aanbieders zijn het beperkte investeringsrisico en het voorkomen van verspilling. Voor de klant kunnen de kosten lager uitvallen al is dit niet altijd het geval. Veel producten en diensten zouden zonder on demand model niet eens bestaan, denk aan crowdfunding platformen als Kickstarter en Indiegogo waar vraag en aanbod nauw met elkaar verbonden is.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z