Superscript is een karakter dat kleiner wordt weergegeven dan de rest van de tekst op een hoogte die iets boven de rest van de regel uitkomt. Deze karakters worden voornamelijk gebruikt in formules en wiskundige berekeningen. Een bekend voorbeeld is E=MC², de beroemde formule van relativiteit ontwikkeld door Albert Einstein. Wat is superscript en is ieder font geschikt voor deze karakters?
In de Middeleeuwen werden superscript karakters gebruikt om afkortingen aan te duiden. Bij letters om bijvoorbeeld ‘eerste’ of ‘tweede’ aan te geven met 1st en 2nd kunnen de letters ook hoger en kleiner worden geplaatst al wordt dit gebruik doorgaans afgeraden. Ook in talen als Frans en Spaans komt dergelijk gebruik voor. Naast letters kunnen ook cijfers op deze wijze toegevoegd worden aan een tekst.
De betekenis van superscript en subscript is niet hetzelfde. Bij superscript worden de karakters bedoeld die wat hoger staan dan de rest van de regel terwijl bij subscript de karakters juist wat lager worden weergegeven. Als het wiskundige formules betreft zal het getal hoger worden geplaatst zoals E=MC² terwijl het bij chemische aanduidingen juist lager wordt geplaatst zoals H₂O. In praktijk worden superscript en subscript regelmatig door elkaar gebruikt of er wordt een standaard karakter gebruikt. Zo wordt CO2 ofwel koolstof dioxide vaak met een ‘2’ in plaats van een ‘₂’ geschreven.
Niet alle fonts zijn voorzien van specifieke ontwerpen voor superscript karakters, er wordt dan een verkleinde versie afgebeeld. Door de schaling zullen deze karakters niet alleen kleiner maar ook dunner zijn, er zijn meer complete lettertypes waarbij wel specifieke karakters opgenomen worden die hetzelfde ‘gewicht’ hebben als de rest van het karakterset.
Het kan lastig zijn om ‘uitzonderlijke’ karakters in te geven. Hoewel superscript karakters onderdeel uitmaken van het Universal Unicode Character Set (UCS) kun je ze niet standaard ingeven met een toetsenbord. Het is wel mogelijk met toetsenbord combinaties of met applicaties die snelkoppelingen maken naar deze karakters. Het is overigens mogelijk om ruim één miljoen karakters op te nemen binnen Unicode.
Op desktop en laptop computers kunnen speciale karakters direct worden ingevoerd door toetsencombinaties te gebruiken. Op mobiele toestellen werkt dit niet op dezelfde manier. Het standaard Android toetsenbord biedt ondersteuning voor superscript door een getal langer ingedrukt te houden. Naast superscript karakters kunnen ook breuken op deze wijze worden toegevoegd. Op iOS van Apple is het niet direct mogelijk om superscript toe te voegen, ook niet met een fysiek toetsenbord. Het is wel mogelijk om in een tekstverwerker als Pages de opmaak opties te wijzigen, daarnaast is het mogelijk om in een speciale app met karakters het gewenste superscript karakter te kopiëren en elders te plakken. Overigens is het mogelijk dat de juiste formattering van superscript en/of subscript bij kopiëren en plakken verloren gaat.
Breuken worden automatisch toegevoegd door bijvoorbeeld 1 / 2 achter elkaar te typen, dan zal de autocorrectie er automatisch ½ van maken. Mobiele systemen bieden dus wel degelijk ondersteuning voor dergelijke karakters maar ingeven is niet altijd zo praktisch als op een desktop of laptop systeem.
Het is mogelijk dat karakters op deze webpagina niet juist worden weergegeven. Hoewel HTML ondersteuning biedt voor verschillende schrijfwijzen worden er andere codes gebruikt om deze karakters weer te geven. Voor subscript worden de tags <sub> en </sub> gebruikt, het font en de browser bepaalt de uiteindelijke weergave.
Niet alleen webbrowsers kunnen dergelijke karakters op een afwijkende wijze weergeven, ook tekstverwerkers gebruiken geen uniforme plaatsing of schaling. Zo maakt OpenOffice gebruik van een 58% schaling terwijl Microsoft Word karakters naar 50% schaalt. Adobe Illustrator kiest weer voor 58,3%. Ook de plaatsing wijkt af evenals de toetsenbord combinaties om dergelijke karakters in te voeren. Dit kan documenten opstellen met superscript karakters onvoorspelbaar maken. In grafische documenten kan dit opgelost worden door tekst te converteren naar lijnen, dan kan de tekst overigens niet meer verder aangepast worden.