Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Content management staat voor het beheer van data in alle vormen. Tegenwoordig wordt deze term vooral gebruikt om het beheer van digitale informatie aan te duiden. Dit kan voor persoonlijk of zakelijk gebruik zijn, intern of openbaar. Wat is content management en hoe heeft dit begrip betrekking op online marketing?

Definitie content management

Informatie die opgeslagen wordt in fysieke of digitale vorm valt onder de noemer ‘content’. Het beheer hiervan wordt content management genoemd. De technologische mogelijkheden bepalen voor een groot deel hoe data wordt opgeslagen. Boeken van papier, e-books op digitale media, microfiches of archiefmappen; er is altijd een medium nodig om informatie te bewaren. Als de hoeveelheid data zo groot wordt dat één centraal systeem niet langer in staat is om deze te beheren dan spreekt men van ‘big data’.

Content management en online marketing

Hoe en waar een bedrijf de boekhouding bijhoudt zal voor de meeste klanten niet zo interessant zijn. Wat zichtbaar is via diverse kanalen des te meer. Content management in termen van openbaar gedeelde informatie zal binnen bedrijven door een content manager beheerd worden. Er kunnen meerdere kanalen zijn met afwijkende publicaties die op elkaar afgestemd moeten worden. Het is mogelijk dat een bedrijf of persoon zich exclusief richt op één platform, vaak wordt ervoor gekozen om via meerdere platformen content aan te bieden.

Online content beheer

Met name bij content management via externe kanalen bestaat het risico dat belangrijke informatie verloren gaat omdat het niet op een eigen systeem wordt gearchiveerd. Dit is een veelvoorkomend probleem op YouTube waar content regelmatig wordt verwijderd zonder aankondiging. Bijvoorbeeld als er ‘copyright strikes’ plaatsvinden vanwege auteursrechtelijk beschermde inhoud. YouTubers die live streamen of hun gemonteerde films niet zelf archiveren kunnen zo hun werk in digitale rook zien opgaan.

 

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z