Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Plog is een woord dat een samentrekking is tussen ‘photo’ en ‘blog’. Het is daarmee een blog pagina met voornamelijk fotografisch materiaal, eventueel voorzien van korte, tekstuele beschrijvingen. Wat is een Plog en wat heeft dit te maken met zwerfafval en joggers?

Wat is Plog?

De term Blog is ondertussen wel bekend bij de meeste internetgebruikers. Dit zijn pagina’s met berichten die minder gebonden zijn aan journalistieke principes dan bijvoorbeeld nieuwssites. Blogs zijn doorgaans omgekeerd chronologisch ingedeeld en kunnen naast tekst ook andere elementen bevatten. Dan is er nog de Vlog, wat een variatie is op Blogging maar dan met video. De term Plog is beduidend minder bekend als term, ‘Photo Log’ geniet meer bekendheid.

Photo Logging

Een Plog is een subcategorie binnen Blogging waarbij doorgaans een tijdlijn wordt gemaakt op basis van foto’s met onderschriften. Zo ontstaat er een soort dagboek dat gedeeld wordt via een website. Het concept lijkt op Instagram, en dan met name de functie Stories. De foto’s zijn doorgaans spontaan en onbewerkt, waarmee het zich onderscheid van de meeste Instagram Feeds en meer weggeeft van een visueel georiënteerde Twitter.

Niche concept binnen blogging

Het is de vraag hoe interessant het is voor de buitenstaander om het leven van internetgebruikers op deze wijze te volgen. Ploggen is dan ook niet zo bekend als Bloggen, waar het onderwerp doorgaans niet een specifiek persoon is. Bij een Plog speelt de persoonlijke factor doorgaans wel een belangrijke factor. Net zoals een platform als Pinterest blijkt Plogging aanzienlijk meer populair bij vrouwelijke gebruikers.

Ook geschikt voor offline gebruik

Naast een zelfstandig naamwoord krijgt de betekenis van Plog als werkwoord een heel andere wending. In dit geval is het een samentrekking van ‘joggen’ en ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent in het Zweeds. Het is hierbij de bedoeling dat joggers buiten zwerfafval opruimen dat ze tegenkomen. Plogging is zo uitgegroeid tot een klein fenomeen dat weer met een Plog in beeld kan worden gebracht.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z