Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Mailtemplate is een e-mail die vooraf is opgemaakt in HTML, wat het eenvoudig maakt om mails met een uniforme uitstraling op te stellen. Deze Templates worden vaak gebruikt voor zakelijke mails en mailings, en kunnen in verschillende applicaties ontworpen worden. Wat is een Mailtemplate en welke voordelen bieden Templates voor de gebruiker?

Wat is Mailtemplate?

De meeste e-mails die tegenwoordig verzonden worden, zijn opgemaakt in het HTML-formaat. Voorheen werden mails niet voorzien van specifieke formattering en bestonden ze uit platte tekst. Per mailclient kan het uiterlijk van dit type berichten afwijken. Met e-mails in HTML formaat is er meer controle over de indeling, de lettertypes en het design van een bericht. Om niet steeds met een lege mail te hoeven starten, is het mogelijk om gebruik te maken van een Mailtemplate.

Templates ontwerpen

De betekenis van Mailtemplate is dus een standaard indeling, met de optie om de inhoud snel te wijzigen op basis van de doelstelling. Mailclients zullen standaard al opties bieden om Templates te ontwerpen, al kunnen deze mogelijkheden beperkt zijn. Denk aan een header met daarin een logo, en een footer waar de standaard contactinformatie te vinden is. Er zijn ook externe dienstverleners die het ontwerpen van Templates vereenvoudigen, of de mogelijkheden uitbreiden. Voor verschillende sectoren zullen er afwijkende eisen gesteld worden aan de functionaliteit en uitstraling van mails. Daarnaast kan er weer onderscheid gemaakt worden tussen de reden om een mail te sturen. Denk aan een bevestiging van aankoop, een wervende mailing of een nieuwsbrief.

Dezelfde regels als webdesign

In basis zal het ontwerpen een Mailtemplate niet veel verschillen van een HTML website of landingspagina. Daarbij zal extra aandacht besteed worden aan mails die snel laden, met een beperkte bestandsgrootte. Ook moeten de berichten functioneel blijven in verschillende mailclients met afwijkende instellingen. Om weergave problemen te voorkomen kan verwezen worden naar een online versie van de betreffende mail.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z