Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Website-optimalisatie wordt in het Engels search engine optimization genoemd, deze term wordt doorgaans afgekort met SEO. Het staat voor het proces om een website beter te laten scoren in zoekmachines door te voldoen aan diverse criteria, waar search engines zoals Google, Bing, DuckDuckGo en Yahoo rekening mee houden in hun algoritme. Wat is SEO en waar kan het voor gebruikt worden?

Definitie website-optimalisatie?

Met miljoenen websites op het wereldwijde web is het niet zo eenvoudig om op nummer één in de zoekresultaten te komen. Het is mogelijk om betaalde advertenties te plaatsen (SEA), maar deze resultaten zijn van tijdelijke aard. SEO ofwel website-optimalisatie maakt deel uit van een lange termijn marketing strategie waar een hogere ranking in Google (of een andere zoekmachine) deel van uitmaakt.

Hoe werkt website-optimalisatie?

Er zijn honderden aspecten die het Google algoritme beoordeeld om de positie van een URL te bepalen wanneer iemand een zoekterm ingeeft. Het is van belang voor zoekmachines dat het zoekresultaat een relevant antwoord geeft op de vraag. Het is eveneens belangrijk voor een bedrijf of organisatie om gevonden te worden op het internet. Door een website te optimaliseren voor het algoritme kan de vindbaarheid verhoogd worden. Door informatie zichtbaar te maken voor webcrawlers kan de ranking verbeterd worden, ook de kwaliteit van de ervaring voor bezoekers telt mee in de score. Omdat internet een netwerk is van websites heeft het aantal kwalitatieve backlinks ook invloed op de PageRank.

Geen snelle oplossing

SEO biedt niet direct zichtbare resultaten. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat de optimalisatie daadwerkelijk zichtbaar wordt in de ranking. Het voordeel is dat deze inspanningen een sneeuwbaleffect tot stand kunnen brengen, want een betere zichtbaarheid leidt tot meer bezoekers, een hogere retentie etc. In combinatie met zoekmachine adverteren (SEA) kan de maximale potentie van website-optimalisatie behaald worden. Internet marketing experts zullen op basis van doelstellingen vanuit de opdrachtgever een SEO strategie ontwikkelen die zowel on-site als off-site elementen bevat.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z