Een webshop is een winkel die goederen of diensten verkoopt via internet. Hoewel het mogelijk is dat een online winkel ook gekoppeld is aan een fysieke winkel is dat niet altijd het geval. Wettelijk gezien kunnen de voorwaarden voor het gebruik van een webwinkel verschillen met reguliere winkels. Wat is webshop en hoe verschillen webshops van een standaard winkel?
Medio jaren negentig kwamen de eerste webshops voor consumenten online. Het wereldwijde web maakte het veel eenvoudiger voor aanbieders om potentiële klanten te bedienen. De geografische afstand tussen aanbieder en afnemer was geen factor meer. Het zou nog een aantal jaren duren voordat het grote publiek ook massaal online producten en diensten zou afnemen, met name vanwege de angst om opgelicht te worden. Door beveiligde betaalsystemen en de wet Aankoop op Afstand zijn veel risico’s weggenomen.
Consumenten (dus niet zakelijke klanten) die producten kopen op internet zijn volgens de wet beschermd. Zo geldt er een bedenktijd van 14 dagen, mits de producten ongebruikt zijn en het geen maatwerk betreft. Hoewel veel fysieke winkels dergelijke garanties bieden is dit uit coulance, niet uit een wettelijke verplichting. Naast de wetgeving bieden gebruikerservaringen houvast bij het bepalen van de kwaliteit van de winkel en de producten die ze verkopen. Onafhankelijke platformen zoals Trustpilot maar ook de zoekmachine Google verzamelen dit soort reviews.
Een webshop moet een registratie adres bezitten, verder kan vrijwel alles uitbesteed worden. Denk aan:
De verkoper handelt bestellingen af en biedt service en ondersteuning.
Naast fysieke goederen zijn digitale producten zoals muziek downloads, e-books en software ook erg in trek bij webshops. Tegelijkertijd besparen traditionele winkels op personeel en operationele kosten middels een webshop met bezorging aan huis.