Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een title attribute is een HTML attribuut dat aan ieder element op de pagina gekoppeld kan worden. In praktijk wordt dit attribuut vooral toegepast op links en afbeeldingen. Hiermee kan extra informatie over de link of afbeelding worden weergegeven. Het is niet hetzelfde als een “alt text” beschrijving bij een afbeelding, dit attribuut heeft ook een andere functie. Wat is title attribute en wat is de meerwaarde voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie title attribute

Wanneer je op een link klikt ga je naar een andere pagina. Door met je muis over de link te schuiven zonder te klikken zie je een pop-up met tekst. Een title attribute is de beschrijving die je te zien krijgt. Hoewel dit attribuut gebruikt kan worden bij ieder interactief element, komen we dit meestal tegen bij afbeeldingen en koppelingen. Bij een link kan de gebruiker alvorens te klikken alvast informatie zien over de bestemming.

Title attribute of alt text?

Wanneer afbeeldingen niet worden geladen, of de gebruiker een beperkt gezichtsvermogen heeft, kan een alternatieve tekstuele beschrijving uitkomst bieden. Deze tekst wordt in het kader van de afbeelding weergegeven in de layout, of uitgesproken door screen reader software. Een title attribute zweeft over de layout en maakt er geen onderdeel van uit, de meeste screen readers zullen deze informatie niet hardop uitspreken.

Title attribute voor SEO

Niet alle SEO specialisten zijn het eens over de waarde van dit attribuut voor zoekmachine optimalisatie. Webcrawlers nemen deze informatie niet over, eventuele impact op zoekresultaten is daarmee niet duidelijk. Op touch screen apparaten zoals smartphones en tablets heeft de title attribute geen meerwaarde, omdat je daarmee niet “over” een link kunt gaan zonder interactie. Het is vooral een stukje afwerking en detail bij de ontwikkeling van een website, voor SEO en online marketing doeleinden staat het niet hoog op de lijst aan prioriteiten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z