Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een ankertekst of anchor tekst is een interactieve tekst op een webpagina die klikbaar is en verwijst naar een specifieke URL. Hyperlinks zijn essentieel om pagina’s op het internet aan elkaar te koppelen. Een goede keuze van woorden is niet alleen duidelijk voor bezoekers, het kan ook dienen als methode voor zoekmachine optimalisatie. Wat is de betekenis van ankertekst en hoe worden deze koppelingen in de praktijk gebruikt?

Definitie ankertekst

Een anchor text is het zichtbare deel van een hyperlink. Door op deze koppeling te klikken wordt de bezoeker doorverwezen naar een andere URL. In een aantal gevallen is de weergave van de bestemming al voldoende, bijvoorbeeld www.doublesmart.nl. Maar bij subpagina’s of andere pagina’s met een complexe URL kan de koppeling ervoor zorgen dat de tekst niet goed leesbaar is, of de inhoud van de bestemming is niet direct duidelijk voor de lezer. Een ankertekst is een duidelijk woord of een combinatie van woorden waar een URL aan gekoppeld wordt. Dit wordt standaard zichtbaar gemaakt door deze woorden een blauwe kleur te geven. Wanneer het een reeds bezochte link betreft zal de kleur doorgaans paars worden weergegeven.

Anchor tekst voor SEO

Het is mogelijk om de achterliggende URL te koppelen aan een term als “klik hier” of “link”, voor zoekmachine optimalisatie is het doorgaans beter om gebruik te maken van een beschrijvende anchor text. Daarmee wordt de koppeling als een relevante zoekterm geïndexeerd, wat een positief effect kan hebben op de ranking in de zoekresultaten. Daarnaast biedt het de bezoeker ook meer duidelijkheid over de bestemming, wat de kans op doorklikken zal verhogen.

Tooltip

Wanneer je met de muis over een koppeling gaat zul je in een PC browser de volledige URL te zien krijgen. Dit geldt niet voor mobiele apparaten waar een ‘muis over’ niet bestaat, maar er direct getikt wordt. Door de koppeling langer in te drukken is het overigens wel mogelijk om de bestemming zichtbaar te maken alvorens deze te openen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z