Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een verzorgingsgebied is een gebied waar gebruikers of klanten woonachtig zijn. De oppervlakte wordt bepaald op het aantal personen dat gebruik maakt van de aangeboden diensten. De dienstverlening of productaanbod zal bepalend zijn om het gebied te definiëren. Naast commerciële doelstellingen maken ook andere organisaties gebruik van fysieke grenzen om verzorgingsgebieden te definiëren. Wat is verzorgingsgebied en hoe werkt dit voor online dienstverlening?

Wat is een verzorgingsgebied?

In principe is verzorgingsgebied een sociaal-geografisch begrip. Dit betekent dat het over mensen gaat die in een bepaalde regio woonachtig zijn. Soms komt dit overeen met reeds bestaande regio’s maar dit hoeft niet. Zo kunnen winkelketens per locatie een gebied bepalen waar ze diensten of producten aan leveren zodat er geen onderlinge concurrentiestrijd bestaat. Dit geldt ook voor regionale vertegenwoordigers die ieder hun eigen, primaire Verzorgingsgebied toegewezen krijgen.

Online verzorgingsgebieden bepalen

Op het internet vervagen fysieke grenzen, zeker wanneer het online dienstverleners betreft. Zo kun je als Nederlands bedrijf een .com domein registreren bij Argeweb.nl, of bij GoDaddy wat een Amerikaans bedrijf is. Merken die wereldwijd leveren kunnen er verschillend beleid op nahouden. Zo is het mogelijk om als Nederlander via Amazon.nl te bestellen maar ook via Amazon.co.uk of Amazon.de. Het product assortiment verschilt per land, evenals het dienstenaanbod. Zo is Prime bezorging alleen beschikbaar voor producten die besteld worden in Nederland, zelfs wanneer het product uit een magazijn in Duitsland komt.

Waar ligt de grens?

Er zijn ook merken die online wel fysieke grenzen hanteren. Dit kan te maken hebben met wetgeving, garantievoorwaarden of overeenkomsten met nationale distributeurs. Zo kun je in de Thaise webshop van Apple een toetsenbord kopen met het Thaise alfabet, terwijl in Nederland alleen een QWERTY toetsenbord leverbaar is. Toch is het niet mogelijk om in Nederland een Thais Apple toetsenbord online te bestellen via de officiële Apple webshops. Een verzorgingsgebied is niet altijd bepaald op een aangrenzend geografisch gebied.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z