Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Rich Text Format is een standaard document formaat dat werd ontwikkeld in 1987 door Microsoft. De naam wordt vaak afgekort tot RTF. De laatste versie van dit formaat werd uitgebracht in 2007. De meeste tekstverwerkers die momenteel worden gebruikt kunnen dit formaat nog steeds (deels) inlezen. Wat is Rich Text Format en is dit type document nog steeds relevant?

Definitie Rich Text Format

Het oorspronkelijke Rich Text Format werd ontwikkeld in de jaren tachtig door Richard Brodie, Charles Simonyi en David Luebbert. Ze maakten deel uit van het Microsoft Word ontwikkelteam. Het is enigszins opvallend dat dit Microsoft formaat als eerste zou verschijnen op een Apple Macintosh computer. Alle daaropvolgende versies op zowel Apple als Windows systemen zouden ondersteuning bieden voor het RTF formaat. Microsoft zou Rich Text Format blijven ontwikkelen tot 2008. De laatste versie 1.9.1 zou onderdeel uitmaken van Office 2007. Sinds die tijd is verdere ontwikkeling van het formaat gestaakt, de meeste tekstverwerkers bieden echter nog steeds ondersteuning voor RTF. Opslaan van Rich Text Format documenten is overigens niet altijd mogelijk.

Is Rich Text Format leesbaar?

Rich Text Format is niet ontwikkeld als een markup taal. Dit houdt in dat de taal niet intuïtief leesbaar is voor mensen. Toch zijn deze documenten vanwege de structuur en het gebruik van ASCII karakters op technisch niveau vaak leesbaar mits de code op een logische wijze is geschreven.

Is RTF anders dan DOC?

Het bekende DOC formaat werd eveneens ontwikkeld door Microsoft. Dit formaat verscheen in 1983 en wordt nog steeds door de meeste tekstverwerkers ondersteund. DOC is een binair formaat. Rich Text Format was destijds bijzonder vanwege de controle over de indeling. Zo is het mogelijk om een RTF document te openen in een tekstverwerker die geen ondersteuning biedt voor dit formaat met toch een leesbaar resultaat.

Tegenwoordig zijn XML bestandsformaten meer gebruikelijk dan Rich Text Format. Zo is Word overgestapt op het .docx bestandsformaat. RTF biedt ondersteuning voor afbeeldingen in diverse formaten zoals JPEG, PNG en EMF. Hoewel de specificatie ondersteuning biedt voor deze formaten is dit niet altijd het geval voor de software die gebruikt wordt om de Rich Text Format documenten te lezen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z