Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Client-side scripting staat voor programma’s die op de computer van de gebruiker worden geladen om processen uit te voeren. Het tegenovergestelde hiervan is server-side scripting waarbij processen op de externe server worden uitgevoerd. Er zijn voordelen voor beide methoden, daarom wordt vaak een combinatie van client en server gebaseerde programmatuur toegepast. Wat is client-side scripting en op welke wijze wordt dit geïmplementeerd?

Wat is client-side scripting?

Webpagina’s moeten worden geladen en weergegeven. De data gaat van de server naar de bezoeker. Steeds wanneer er een (inter)actieve handeling plaatsvindt zal er informatie verwerkt moeten worden. Wanneer deze processen plaatsvinden via de server moet er veel data over en weer worden gestuurd. Dit kost niet alleen veel data, de kans dat een website hierdoor minder snel reageert is ook groter. Daarom kiezen veel aanbieders ervoor om via client-side scripting relatief kleine delen code op het computersysteem van de gebruiker te plaatsen om zo processen lokaal uit te voeren. Dit bespaart tijd en bandbreedte.

Welke talen worden hiervoor gebruikt?

Bij client-side scripting worden programmeertalen als HTML, CSS en JavaScript gebruikt. Het is van belang dat het algemene standaarden betreft, anders zou de functionaliteit beperkt zijn tot het apparaat dat gebruikt wordt. Bij server-side scripting is er meer vrijheid om talen en protocollen toe te passen die niet direct ondersteund worden door het computersysteem van de bezoeker.

Optimaliseren van de gebruikerservaring

Wanneer een proces lokaal kan worden uitgevoerd zijn er minder schakels in de keten, wat in theorie de snelheid verbeterd. Toch zal client-side scripting altijd beperkt zijn omdat niet alle systemen bezitten over veel opslaggeheugen en processorkracht. Bij meer processor intensieve processen en zaken die erg nauw komen biedt server-side code juist meer controle en ook snelheid. Denk aan een serie complexe berekeningen. Wanneer de server veel krachtiger is dan het lokale systeem kan het resultaat server-side toch sneller uitgevoerd worden. Client-side scripting is met name interessant voor processen die via internet langzamer zouden verlopen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z