Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een keyword is een sleutelwoord dat het onderwerp of de inhoud van een webpagina beschrijft. Zoekmachines maken gebruik van deze keywords om pagina’s te koppelen aan zoekresultaten. Daarom is het gebruik van deze termen van groot belang voor zoekmachine optimalisatie ofwel SEO. Wat is keyword en hoe bepaal je welke keywords van belang zijn om hoger te scoren in Google?

Definitie keyword

De meeste mensen zoeken niet via Google met grammaticaal correcte zinnen, er wordt vaak alleen op een specifiek zoekwoord gezocht. Wanneer een webpagina gebruik maakt van deze specifieke termen, zal de zoekmachine deze pagina’s hoger weergeven in de zoekresultaten dan pagina’s waar het zoekwoord niet op voorkomt. De algoritmen om webpagina’s te indexeren en de relevantie te bepalen zijn veel complexer dan alleen een keyword opsporen, toch wegen zoektermen zwaar bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten.

Longtail keywords

Wanneer je zoekt op “kapsalon” is het mogelijk dat je trek hebt, of dat het tijd wordt voor een nieuw kapsel. Hoewel veel mensen zoeken op een specifiek keyword, is dat vaak niet voldoende om de juiste zoekresultaten weer te geven. Dit kan aan de kant van de zoekende partij worden opgelost door meer woorden in te geven zoals “kapsalon shoarma” of “kapsalon haar knippen”, daarnaast proberen zoekmachines ook context te geven aan de zoekopdrachten. Door gebruik te maken van “longtail keywords”, termen met meer woorden, kun je de vindbaarheid en met name ook de relevantie van de pagina’s verbeteren.

Zoekmachine advertenties

Naast SEO om hoger te scoren op zoektermen, kun je ook adverteren op een specifiek keyword in de zoekmachines. Hoe vaker er gezocht wordt op een woord, hoe hoger de prijs zal uitvallen.

Naast het gebruik van een specifiek keyword op een webpagina, is het gebruik van longtail keywords, synoniemen en kwalitatief hoogwaardige inhoud ook van belang om een pagina goed vindbaar te maken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z