Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

End-Of-Sale betekent dat een producent staakt met de verkoop van een product aan leveranciers. Het is mogelijk dat retailers nog een laatste partij aanbieden, maar de originele producent of fabrikant kan geen nieuwe voorraad meer leveren. Wat is de betekenis van End-Of-Sale en hoe verschilt dit met de term End-Of-Life?

Definitie End-Of-Sale

EOS staat voor End Of Sale, een term die aangeeft dat een product niet langer verkocht zal worden. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw model op de markt verschijnt, en het commercieel gezien niet wenselijk is om het oude model nog langer te verkopen. Er kan een overlap zijn van het oude naar het nieuwe model, soms wordt er door de producent een harde lijn getrokken tussen oud en nieuw. Apple is een bedrijf dat regelmatig oudere modellen tijdelijk blijft leveren aan klanten en retailers met een korting op de originele prijs. Op deze wijze kunnen ze goedkopere modellen aanbieden zonder extra tijd en kosten te investeren in een goedkoper model.

Onderhoud en garantie

Het einde van een verkoop betekent niet dat een klant geen aanspraak meer kan maken op de wettelijke garantie. Zo hebben consumenten in Europa bijvoorbeeld twee jaar standaard garantie op elektronica. Wanneer een product niet naar originele specificaties presteert zal dit product kosteloos gerepareerd of vervangen moeten worden. Wanneer er bij een End-Of-Sale geen voorraad meer beschikbaar is, en reparatie niet mogelijk blijkt te zijn, kan de leverancier besluiten om een gelijkwaardig of beter product aan te bieden.

Niet hetzelfde als End-Of-Life

Dat de verkoop van een product is gestopt betekent niet automatisch dat er geen service en support meer verleend wordt. Het is bij veel producten gebruikelijk dat na het staken van de verkoop er nog enige tijd onderdelen beschikbaar zijn en/of reparaties uitgevoerd worden. Wanneer de fabrikant ook met deze activiteiten stopt spreken we van End-Of-Life. Dit neemt overigens niet weg dat ‘aftermarket’ bedrijven deze dienstverlening kunnen doorzetten. Denk aan accessoires voor smartphones die na de standaard levenscyclus nog steeds verkrijgbaar zijn in winkels.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z