Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Google mobile friendly staat voor websites die geoptimaliseerd zijn voor weergave op mobiele toestellen zoals smartphones. Er zijn verschillende opties om een website te ontwerpen voor een juiste weergave. Als hier geen rekening mee wordt gehouden dan kan dit van invloed zijn op de ranking in de Google zoekresultaten. Wat is Google mobile friendly en hoe kun je testen of een website goed wordt weergegeven op mobiele apparaten?

Definitie Google mobile friendly

Toen mobiele toestellen populair werden bleek dat veel websites niet goed werden weergegeven op een klein scherm. Omdat de meeste ‘serieuze’ handelingen plaatsvonden op desktop en laptop computers was het niet nodig om websites te optimaliseren voor mobiel. Daarnaast was er een robuust app ecosysteem wat meer controle gaf over de weergave dan in de webbrowser.

Google zag dat steeds meer mensen smartphones als primair toestel gebruikte om zoekopdrachten uit te voeren. Dit heeft geleid tot een ‘mobile first’ aanpak. Websites werden niet langer omgezet naar een mobiel systeem maar zouden van de basis af ontworpen worden voor mobiele toestellen. De Google mobile friendly tool laat de ontwerper testen of een website voldoet aan de richtlijnen van Google voor mobiele weergave. Dit is niet de enige manier om een website te testen, het geeft wel een indicatie van de werking op mobiele toestellen.

Google mobile friendly testen

Hoe kun je testen of een website Google mobile friendly is? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Google heeft namelijk een online tool ontwikkeld waar je slechts een URL hoeft in te geven. Dan zal de website gescand worden op een aantal criteria en er wordt een resultaat weergegeven. Als de pagina geschikt is voor mobiele apparaten dan volgt er een vinkje, anders is er werk aan de winkel. Het is niet nodig om in te loggen op een Google account om gebruik te maken van deze tool.

Waarom websites optimaliseren voor Google?

Als een website specifiek ontworpen is voor PC gebruikers, dan hoeft deze site niet geoptimaliseerd te worden voor mobiel. Wanneer een bedrijf een zo groot mogelijk publiek wil bereiken is zoekmachine optimalisatie van groot belang. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van CSS is het mogelijk om een website eenmalig te ontwerpen met automatische aanpassing naar ieder apparaat en schermformaat.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z