Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Omzet is het totale bedrag dat een bedrijf heeft verkocht in een specifieke periode. In België wordt de term ‘zakencijfer’ gebruikt. Er is een onderscheid te maken tussen Bruto en Netto Omzet. Wat is Omzet en wat betekent ‘Break Even’ draaien

Wat is Omzet?

Een bedrijf behoort winst te maken, het is immers geen liefdadigheidsinstelling. Het kan enige tijd duren voordat een start-up in de zwarte cijfers terechtkomt, dit is wel het uiteindelijke doel. De totale som aan verkochte goederen of diensten in een tijdvak wordt Omzet genoemd. Daarbij zijn er drie verschillende subcategorieën te onderscheiden:

  1. Bruto Omzet: Dit is het totaal van alle verkopen.
  2. Netto Omzet: Dit is de Bruto Omzet min de goederen die geretourneerd zijn, schadevergoeding en andere kosten.
  3. Break Even Omzet: Dit is het bedrag waarbij het bedrijf geen winst kan noteren, maar ook geen verliezen maakt.

Bij Break Even Omzet maakt het bedrijf geen winst, dit betekent niet automatisch dat directie en werknemers er op achteruitgaan. Want uitbetaalde salarissen worden als uitgaven geboekt, de begunstigde zal dit bedrag ontvangen. Zo kan een directeur een zeer riant salaris ontvangen, terwijl het bedrijf op papier geen cent winst maakt. Accountants zullen dit soort afwegingen maken voor hun klanten om zo een minimum aan belastingen af te dragen, in het voordeel van het bedrijfsmanagement.

Winst of geen winst?

Met name in organisaties met meerdere merknamen kan het lastig zijn om te bepalen hoe de prestaties feitelijk zijn. Neem Ahold Delhaize, waar naast Albert Heijn ook Bol.com, Etos en Gall & Gall onder vallen. De Omzet van Albert Heijn wordt niet specifiek genoemd in de jaarcijfers, wel wordt in percentages aangegeven wat de winst is. Met dit soort constructies is het mogelijk dat één merk verlies maakt, maar dit compenseert met een ander merk. Of dat uitgaven elders worden gebruikt om de Netto Winst te drukken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z