Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een voetnoot is een kort tekstfragment dat onderaan een pagina wordt afgedrukt. Het betreft een opmerking, citaat of verwijzing naar een deel van de tekst op de pagina. Bij meerdere voetnoten zal er een nummering worden gebruikt of een andere wijze van indicatie welk fragment het betreft. Wat is voetnoot en welke functie hebben deze toevoegingen?

Wat is een voetnoot?

In een tekst kan informatie staan die enige toelichting behoeft. Om deze uitleg direct in de tekst te vermelden kan de leesbaarheid van een pagina doen afnemen. Met een voetnoot is het mogelijk om deze toelichting op te nemen zonder de tekst als geheel te verstoren. Deze opmerkingen worden onder in de marge van de pagina geplaatst. Wanneer er meerdere notities opgenomen worden, zal voor iedere verwijzing een ander getal of teken gebruikt worden. Naast getallen kan het ook een * zijn of een ander karakter dat geen onderdeel uitmaakt van standaard leestekens en daarmee direct herkenbaar is. De plaatsing is doorgaans aan het einde van de zin waar de Voetnoot naar verwijst.

Waar worden voetnoten voor gebruikt?

Deze notities voegen iets toe aan de tekst, maar zijn niet geschikt om direct op te nemen in het verhaal of betoog. Ze kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld:

  • Wanneer het een citaat betreft van een andere auteur, in dit geval wordt de auteur hier vermeld.
  • Het kan een verwijzing zijn naar een specifiek werk zoals een boek, film, wetenschappelijk onderzoek of muziekstuk.
  • De notitie kan ook direct gerelateerd zijn aan de tekst zonder verwijzing, die niet relevant genoeg is om deel uit te maken van de hoofdtekst.

Een voetnoot in Word of andere tekstverwerkers wordt ook wel Footnote of Endnote genoemd. Het is mogelijk om direct een opmerking te maken waarbij de verwijzingen aan elkaar gekoppeld worden. Hoewel de termen regelmatig door elkaar gebruikt worden, verwijst een Footnote naar aantekeningen op dezelfde pagina terwijl een Endnote aan het einde van de volledige tekst in een document komt te staan.

Zonder voetnoten zal de tekst nog steeds leesbaar en begrijpelijk zijn, het voegt voornamelijk context toe aan het document.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z