Resolutie staat voor de scherpte van een bestand of een meting. Bij digitale fotografie en beeldschermen wordt vaak de scherpte benoemd in pixels of pixeldichtheid. Dit geeft de kwaliteit van de foto of scherm weer. Wat is Resolutie en wat heeft de retina van je oog hiermee te maken?
In termen van visuele content en de schermen waar deze content op wordt weergegeven is de Resolutie van belang. Zo heeft een analoog PAL televisiescherm een Beeldschermresolutie van 768×576 pixels (interlaced). Een Hoge Resolutie scherm (Full HD) heeft 1920×1280 pixels. In digitale fotografie wordt de scherpte doorgaans in Megapixel (MP) aangeduid. In 2020 had de scherpste foto ooit gemaakt door één camera een Resolutie van 3.2 Gigapixels. Er bestaan foto’s met meer pixels, maar dit betreft meerdere opnames die gecombineerd zijn.
In 2012 registreerde Apple een patent voor “Retina Display”, een scherm met een aanzienlijk scherpere weergave dan voorheen. Deze naam is gebaseerd op de waarneming van het menselijk oog. Bij een scherm dat op normale leesafstand gepositioneerd is zullen de onafhankelijke pixels niet meer zichtbaar zijn. Er is geen specifieke definitie van de scherpte vastgelegd, later zou er ook nog Retina HD geïntroduceerd worden. De retina is het deel van het oog dat cellen bevat die gevoelig zijn voor licht. Een Apple display is overigens niet per definitie scherper dan schermen die de concurrentie levert.
Ook bij de meting van hersenactiviteit wordt de term Resolutie gebruikt. Zo is er de Temporele variant, dit gaat om de nauwkeurigheid van meting in tijd, en Spatiële Resolutie wat gaat over de exacte locatie waar iets heeft plaatsgevonden. Bij het meten van hersenactiviteit is het van belang om zeer nauwkeurig data vast te kunnen leggen. Naast een hoge Resolutie zijn er meer factoren die een rol spelen in de kwaliteit van een beeld zoals verzadiging, ruis of compressie artefacten.