Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een mobiele website is een site die geoptimaliseerd is voor gebruik op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. De indeling is geschikt voor een kleiner scherm met afwijkende afmetingen voor een optimale ervaring. Wat is een mobiele website en waarom is mobiel belangrijk voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie mobiele website

Je kunt een website bekijken met een browser. In de jaren negentig van de twintigste eeuw had iedereen een vergelijkbaar scherm qua afmetingen en beeldverhouding. Met de opkomst van mobiele apparaten zijn er veel formaten en verhoudingen bijgekomen. Een webdesigner zal hier rekening mee moeten houden; een website die ontworpen is voor een 19 inch beeldscherm met een 4:3 verhouding zal er niet goed uitzien op een smartphone met 5 inch beeldschermen met een 16:9 verhouding. Laptops vallen normaal gesproken onder vaste computers, tablets onder mobiele apparaten.

Responsive design

Designers houden van controle over het ontwerp, maar websites moeten voornamelijk functioneel zijn. Om te voorkomen dat de webdesigner voor ieder apparaat een nieuwe indeling moet ontwerpen is responsive design ontwikkeld. De website wordt ontworpen op basis van schaalbare elementen die automatisch op de juiste wijze worden weergegeven voor ieder apparaat.

Alleen een mobiele website

Sinds 2015 geeft Google voorrang aan websites die naast een desktop versie ook een mobiele website aanbieden. Sinds 2018 worden mobiele websites ook apart geïndexeerd. Bedrijven en organisaties die zich exclusief richten op mobiele bezoekers kunnen dus alleen een mobiele website laten ontwerpen en de desktop/laptop versie helemaal overslaan. Op die apparaten zal de website overigens gewoon werken, maar de indeling kan er wat “opgeblazen” uitzien.

Meer bezoekers op mobiel

Het omslagpunt is al bereikt; websites worden gemiddeld al vaker bezocht met mobiele apparaten dan met vaste computers. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage nog veel hoger dan in het Westen, omdat zij de stap met vaste computers hebben overgeslagen en direct met mobiele apparaten zijn begonnen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z