Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Marge is een term met meerdere betekenissen, zoals de lege ruimte rondom een geschreven tekst, de decoraties bij geschreven werken, als beleggingsterm, of de winst die een bedrijf maakt op de verkoop van goederen. En dan is er nog Marge Muscle, waarin het bekende karakter uit de Simpsons enorm veel spiermassa heeft ontwikkeld. De term wordt met name toegepast op onderwerpen die met tussenruimte te maken hebben. Wat is een Marge en waarom zijn Marges zo van belang in de samenleving?

Wat is Marge?

Heel eenvoudig gesteld zou je Marge kunnen omschrijven als de rand van een object of een concept. Zo zijn er mensen die in de Marge leven, aan de rand van de samenleving dus. In de boekdrukkunst gaat het om het deel van de pagina dat blanco blijft, en niet gebruikt wordt. Toch zijn het juist de marges waar de interessante zaken zich afspelen. Laten we de in de context van commercie en design twee toepassingen wat nader bekijken.

Commercie

De winstmarge van een product wordt berekend door de totale kosten voor productie en levering af te trekken van de verkoopprijs inclusief alle bijbehorende kosten voor de afnemer. Als een televisie bijvoorbeeld 500 euro kost met 10 euro verzending, en de leverancier bij inkoop 300 euro heeft betaald en de bezorger 5 euro moet betalen, dan ligt de winstmarge in dit geval op 205 euro. In praktijk zijn er nog meer kosten die berekend moeten worden om de echte winst te bepalen, het geeft wel een indicatie van de Marge. Bedrijven moeten de juiste verhouding zien te vinden tussen concurrerende prijzen en voldoende winst.

Design

De lege ruimte rondom een tekst in een boek wordt Marge genoemd. Na verloop van tijd werden deze randen steeds vaker ingevuld met sierlijke details. Marges dienen nu vooral voor printers, die doorgaans niet volledig tot de rand kunnen printen. MAD Magazine had als terugkerend element kleine illustraties van Sergio Agronés, die beroemd werd voor zijn ‘Marginal Thinking’.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z