Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een header is de bovenzijde van een webpagina, de informatie die hier wordt geplaatst zal doorgaans op alle pagina’s van de website terugkeren. Een HTML header dient als een codering om titels en subtitels aan te duiden, wat voor SEO relevant kan zijn. Wat is een header en wat zijn de voordelen voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie header

Enerzijds is de header van een website een vast deel van het scherm aan de bovenzijde, terwijl aan de onderzijde een footer geplaatst kan worden. Anderzijds worden HTML headers gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende koppen en subkoppen. Laten we voor beide headers in het kort de werking beschrijven

Website header

Aan de bovenzijde van een webpagina wordt vaak een logo, merknaam of titel geplaatst. Daarmee is het direct duidelijk waar de bezoeker zich bevindt. Naast marketing kan het ook een interactief element zijn, vaak wordt een logo gebruikt om terug te keren naar de hoofdpagina. Hier kunnen ook andere vaste elementen in geplaatst worden zoals subcategorieën of contactinformatie. Voor SEO doeleinden wordt in dit deel van de pagina vaak ook additionele code geplaatst zoals tracking cookies. Wanneer de header van de website erg hoog is, kan dit het zicht op de volledige pagina belemmeren. Daarom is het doorgaans beter om een relatief lage website header te gebruiken, met eventueel een footer die additionele informatie bevat.

HTML header tags

De HTML header wordt gebruikt over de volledige pagina, die informatie biedt over het type titel. Deze tags variëren van H1 tot H6, waarbij de eerste tag staat voor de titel, H2 staat voor subtitel en zo verder. In praktijk wordt er doorgaans één H1 header gebruikt met meerdere H2 tags. H3 komt regelmatig voor, 4 tot 6 nauwelijks. Het laat webcrawlers eenvoudig de pagina scannen, daarnaast is het eenvoudig voor de schrijver of webdesigner om de layout snel en dynamisch te wijzigen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z