Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Filetype of File Format staat voor ‘bestandstype’, dit geeft aan wat voor een type bestand het betreft. Een type bestand kan in veel verschillende variaties voorkomen, met unieke mogelijkheden en toepassingen. Denk aan een afbeelding in .jpg of .gif formaat. Wat is de betekenis van Filetype en waarom zijn er zoveel formaten?

Definitie Filetype

Een bestand is in de basis niet meer dan een serie eentjes en nulletjes, die door een programma worden geïnterpreteerd als iets wat zichtbaar of hoorbaar is voor de gebruiker. Zo kun je een .jpg bestand bekijken als afbeelding, of een .mp3 als geluidsbestand beluisteren. Naast de extensie dient het formaat ook op de juiste wijze ingedeeld te zijn, en er moet een programma gebruikt worden die het specifieke Filetype kan verwerken.

Een Filetype is niet hetzelfde als een File Extension, al worden de termen wel regelmatig door elkaar gebruikt. De extensie bestaat uit drie of vier letters achter de punt, het bestandstype is de data waar het uiteindelijk om draait. Door de extensie te veranderen kan een bestand onleesbaar worden, terwijl de data in principe ongewijzigd is. Programma’s maken vaak gebruik van de extensie om te bepalen wat voor een Filetype het betreft, in een aantal gevallen kan de software ook zonder File Extension bepalen om welk formaat het gaat. Het .php file type is een voorbeeld van een bestandsformaat. Dit is een webpagina met HyperText Preprocessor code, die zorgt voor een dynamische weergave van HTML.

Bestandsformaten en wrappers

Op Apple is .mov een standaard formaat voor videobestanden, Windows computers kunnen hier standaard niet mee overweg. Toch is het mogelijk dat hetzelfde bestand wel te openen valt door het te hernoemen. Dit komt omdat .mov een Wrapper is, en niet een Filetype. MOV is namelijk een ‘schil’ om een bestand, deze file kan op meerdere manieren geëncodeerd zijn. Op Apple systemen houdt de software hier rekening mee, en kan toegevoegde informatie verwerken. Op andere systemen wordt deze additionele data niet gelezen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z