Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Repurchase betekent het terugkopen van een product, dienst of andere waardevol bezit dat kort daarvoor verkocht is. Het is een vorm van een snelle lening met een soort onderpand, dat met name door banken worden gebruikt maar ook in andere sectoren voorkomt. Deze overeenkomst wordt ook wel Repo genoemd, met als tegenovergestelde de Repo Reverse. Wat is Repurchase en hoe werkt dit systeem?

 

Wat is Repurchase?

De economie is gebaseerd op geldstromen, als het bijvoorbeeld banken betreft kunnen dit enorme bedragen zijn. Wanneer een organisatie een grote investering wil uitvoeren, maar daar niet direct geld voor beschikbaar heeft, kan er besloten worden om voor een korte periode eigendommen te verkopen, met de afspraak dat ze kort daarna weer teruggekocht zullen worden. Hier zal doorgaans een hoger bedrag voor betaald worden. Dit systeem heet Repurchase, de overeenkomst tussen koper en verkoper heet een Repurchase Agreement (RP).

Geen normale lening

Er zijn enkele kenmerken waarin Repurchase verschilt met een standaard lening. Zo gaat het proces doorgaans zeer snel. De verkoop wordt direct uitgevoerd, de terugkoop een dag later. Het vrijgekomen geldbedrag dient alleen om een andere partij tevreden te stellen. Er zal normaal gesproken meer betaald worden bij de terugkoop, dit is een vorm van rente op de kortlopende lening. Een ander verschil met een standaard lening is dat er eigendommen van eigenaar wisselen, al is het niet de intentie dat de tijdelijke koper hier gebruik van maakt. Het betreft technisch gesproken dus geen onderpand, maar een transactie.

Repo en Repo Reverse

De overeenkomst gaat twee kanten op, waar beide partijen voordeel uit zullen halen. Bij één partij is er sprake van Repo, en bij de andere partij wordt het Repo Reverse genoemd. Naast banken wordt er op de aandelenmarkt ook van deze constructie gebruik gemaakt. Een hogere terugkoopsom is standaard maar niet altijd van toepassing. Dit is mede afhankelijk van de relatie tussen de twee partijen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z