Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een affiliate netwerk is een tussenpersoon die aanbieders van producten of diensten koppelt aan website beheerders die deze producten en diensten aanbieden door links te plaatsen. Deze koppelingen bevatten een unieke identificatiecode om de bron van waaruit de klant komt te herleiden. Wat is affiliate netwerk en welke zijn er in Nederland?

Definitie affiliate netwerk

Een website beheerder kan op een pagina een link plaatsen naar een specifieke productpagina op een ander domein. Wanneer de bezoeker via deze koppeling tot aankoop overgaat zal de beheerder hiervoor een commissie ontvangen. Een affiliate marketing netwerk is de tussenliggende organisatie die deze twee partijen samenbrengt en zorgt dat de transacties wordt geregistreerd. Wanneer er sprake is van één-op-één communicatie kan de verwerking van transacties minder transparant zijn, deze constructie is overigens wel mogelijk bij de grotere webshops.

Affiliate netwerk in Nederland

Er zijn diverse netwerken die in Nederland actief zijn, Daisycon is een affiliate netwerk uit Nederland dat in meerdere sectoren zoals fashion en telecom links promoot. Tradetracker is een andere aanbieder van Nederlandse bodem die met name op het gebied van reizen en winkelen een groot aanbod heeft. Webshops als Bol.com en Coolblue beschikken over een eigen programma en maken geen gebruik van aggregaat affiliates.

Zijn alle netwerken hetzelfde?

Nee, naast een verschillend aanbod per affiliate netwerk kan ook de hoogte van de commissie verschillen, of de frequentie en duur van uitbetalen. Website beheerders doen er dus goed aan om de diverse programma’s te onderzoeken en vervolgens de meest geschikte partij te kiezen.

Tracking cookies

De meest eenvoudige keten is ‘website met link > productpagina > transactie’. In praktijk blijken veel kopers niet deze directe lijn te volgen, maar bijvoorbeeld eerst andere winkels te bezoeken of informatie op te zoeken via Google. Door gebruik te maken van tracking cookies kan de bronsite ook na diverse omzwervingen beloond worden, in sommige gevallen zelfs voor andere producten dan waar de koppeling oorspronkelijk naar verwees.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z