Break even, of in de Nederlandse taal rentabiliteitsdrempel, is het moment dat een bedrijf geen verlies meer maakt, maar ook geen winst boekt. Wanneer alle kosten van de omzet worden afgetrokken is het saldo precies nul. Voor sommige organisaties kan deze situatie voldoende zijn, maar veel bedrijven gaan liever voor een winstmarge. Wat is break even en hoe belangrijk is het eigenlijk om winst te maken?
Iedere onderneming heeft uitgaven, en de meeste bedrijven genereren bij voorkeur ook inkomsten. Wanneer de uitgaven hoger liggen dan de kosten maak je verlies, andersom maak je winst. Wanneer de cijfers precies in balans zijn is er sprake van een rentabiliteitsdrempel. Voor commerciële bedrijven met winstoogmerk is dit geen voordelige situatie, voor non-profit organisaties kan dit juist ideaal zijn. Dat een organisatie geen winst maakt betekent overigens niet dat de directeur er armer van wordt, het DGA salaris valt namelijk onder de kosten die verrekend worden in het totaal. Van bedrijven met aandeelhouders wordt verwacht dat ze winst maken, veel andere ondernemingen zijn al gelukkig met een break even punt. In dit geval kan er wel sprake zijn van instabiliteit omdat er geen ‘appeltje voor de dorst’ overblijft.
In economische termen wordt break even bereikt als de omzet (P x q) gelijk is aan de kosten. De totale opbrengsten worden uitgedrukt als TO en de totale kosten als TK. Deze twee bedragen zijn hetzelfde. De break-even afzet (q) behoort tot het break even punt evenals de break-even omzet.
Dit is niet een komisch duo van twee jolige dames, of twee heren in dameskleding, het zijn afkortingen die staan voor Break Even Point en Break Even Analysis. Door een analyse te maken van alle kosten en baten kan bepaald worden hoeveel omzet er gemaakt moet worden om het BEP te behalen. Dit is niet zo eenvoudig omdat er naast vaste kosten ook variabele kosten kunnen zijn, er staat nog een bestaande voorraad op de balans, of er worden investeringen gemaakt met een langere afschrijfperiode. Door strategisch kosten en baten te boeken kan het belastbaar inkomen beperkt worden. Op de break even wiki kun je meer lezen over dit onderwerp.
Het succes van films wordt vaak uitgedrukt in termen van het aantal bezoekers, wat weer uitgedrukt wordt in opbrengsten aan de kassa van de bioscoop. Toch blijken de meest bekende films die enorm veel geld hebben opgebracht onder de streep vaak geen winst te maken. Een film met een budget van 200 miljoen euro die 300 miljoen in het laatje brengt blijkt toch niet rendabel te zijn. Dit komt omdat er naast het productiebudget ook nog andere kosten zijn zoals promotie en marketing. Daarnaast kunnen er per land alternatieve versies uitgebracht worden, er zijn vertalingen nodig etc. Star Wars is een bekend voorbeeld van een mega-hit die het break even punt niet heeft gehaald. Acteurs die destijds een percentage van de nettowinst in hun contract hebben laten opnemen hebben niets ontvangen omdat de film op papier geen winst heeft gemaakt. Hollywood zorgt met creatief boekhouden voor een situatie waarbij er weinig of geen winst gegenereerd wordt waarmee commissie uitkeren minimaal blijft.
Hoewel de termen soms als synoniem voor elkaar worden gebruikt is het break even punt niet hetzelfde als het evenwichtspunt. De tweede term duidt namelijk op de balans tussen vraag en aanbod. Bij het break even punt zullen de totale kosten gelijk zijn aan de totale opbrengsten. Het bedrijf heeft geen winst gemaakt maar ook geen verlies geleden.
Het evenwichtspunt is wel gerelateerd aan het break even punt. Als een fabrikant een nieuw product op de markt wil brengen dan zal dit ontwikkelings- en productiekosten met zich meebrengen. Er is een minimum aantal verkochte producten nodig om het break even punt te bereiken. Als dit bereikt is dan tellen alleen nog de productiekosten omdat de ontwikkelkosten reeds terugverdiend zijn. Vanaf dat moment kan er winst worden gemaakt. Ook opschaling van de productie kan de kosten reduceren.