Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Break even, of in de Nederlandse taal rentabiliteitsdrempel, is het moment dat een bedrijf geen verlies meer maakt, maar ook geen winst boekt. Wanneer alle kosten van de omzet worden afgetrokken is het saldo precies nul. Voor sommige organisaties kan deze situatie voldoende zijn, maar veel bedrijven gaan liever voor een winstmarge. Wat is break even en hoe belangrijk is het eigenlijk om winst te maken?

Wat is break even?

Iedere onderneming heeft uitgaven, en de meeste bedrijven genereren bij voorkeur ook inkomsten. Wanneer de uitgaven hoger liggen dan de kosten maak je verlies, andersom maak je winst. Wanneer de cijfers precies in balans zijn is er sprake van een rentabiliteitsdrempel. Voor commerciële bedrijven met winstoogmerk is dit geen voordelige situatie, voor non-profit organisaties kan dit juist ideaal zijn. Dat een organisatie geen winst maakt betekent overigens niet dat de directeur er armer van wordt, het DGA salaris valt namelijk onder de kosten die verrekend worden in het totaal. Van bedrijven met aandeelhouders wordt verwacht dat ze winst maken, veel andere ondernemingen zijn al gelukkig met een break even punt. In dit geval kan er wel sprake zijn van instabiliteit omdat er geen ‘appeltje voor de dorst’ overblijft.

BEP en BEA

Dit is niet een komisch duo van twee jolige dames, of twee heren in dameskleding, het zijn afkortingen die staan voor Break Even Point en Break Even Analysis. Door een analyse te maken van alle kosten en baten kan bepaald worden hoeveel omzet er gemaakt moet worden om het BEP te behalen. Dit is niet zo eenvoudig omdat er naast vaste kosten ook variabele kosten kunnen zijn, er staat nog een bestaande voorraad op de balans, of er worden investeringen gemaakt met een langere afschrijfperiode. Door strategisch kosten en baten te boeken kan het belastbaar inkomen beperkt worden. Op de break even wiki kun je meer lezen over dit onderwerp.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z