Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Klant betekent letterlijk “iemand die iets koopt”. Toch kan deze term veel breder worden getrokken. Klanten kunnen personen of organisaties zijn, die producten of diensten afnemen waarbij er doorgaans sprake is van een financiële compensatie voor de geleverde goederen of diensten. Wat is een klant en hoe wordt klanttevredenheid bepaald?

Wat is Klant?

Er zijn vele soorten klanten te definiëren, ook de terminologie kan afwijken per sector. Zo wordt in zorgverlening vaak gesproken van ‘cliënten’, in de horeca worden klanten vaak ‘gasten’ genoemd. Hoewel de relatie tussen aanbieder en afnemer veelal gepaard gaat met een betaling, is dit niet altijd het geval. Zo worden bezoekers aan een voedselbank ook klanten genoemd, terwijl er in werkelijkheid geen betaling wordt verricht. In bijvoorbeeld de zorgsector wordt de begunstigde als cliënt aangewezen, ook wanneer de zorgverzekeraar de rekening betaalt. Potentiële klanten worden vaak als ‘leads’ aangemerkt.

Verschillende soorten klanten

In de commerciële sector worden doorgaans twee klanttypes gedefinieerd:

  1. Business to Consumer (B2C): Bedrijven leveren aan consumenten.
  2. Business to Business (B2B): Bedrijven leveren aan bedrijven.

De wijze van communicatie bij B2C en B2B kan sterk verschillen, ook juridisch kunnen de regels afwijken. Zo dient bij de verkoop aan een consument de prijs inclusief BTW vermeld te worden. En een consument heeft bij online bestelling recht op een zichttermijn van 14 dagen, een bedrijf niet. Een minder gebruikte term is Consumer to Consumer (C2C), hoewel deze wijze van verkoop door websites als eBay en Marktplaats erg laagdrempelig is geworden. Crowdfunding is een relatief nieuw verschijnsel welke een brug slaat tussen ‘pre-orders’ en investeren.

Klanttevredenheid meten

Er zijn verschillende manieren om de klanttevredenheid te meten. Online wordt veelal gebruik gemaakt van online enquête formulieren na voltooiing van een transactie. Ook publiekelijk inzichtelijke recensies worden online vaak toegepast, zowel op aanvraag als organisch. Een hoge score kan vervolgens als promotiemiddel worden ingezet, waarmee websites als KiyOh en Trustpilot invloed kunnen uitoefenen op het koopgedrag van potentiële klanten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z