Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Pay Per View of PPV is een methode om uitzendingen beschikbaar te stellen waarbij de kijker per uitzending moet betalen. Dit is mogelijk via reguliere televisie diensten, of via het internet. De meeste content die aangeboden wordt via deze methode is gericht op een specifieke doelgroep met een hoge interesse naar het onderwerp. Wat is Pay Per View en voor welke genres leent dit model zich het beste?

Wat is Pay Per View?

Bij broadcasting kan in principe iedereen de uitzending bekijken, dit geldt ook voor YouTube. De content wordt gefinancierd via reclame inkomsten, sponsoring of subsidies. Bij Pay Per View betaalt de kijker voor het privilege om een uitzending te bekijken, de content wordt aangeboden achter een Paywall. Dit is geen nieuwe ontwikkeling, in 1975 werden wereldwijd 100 miljoen ‘views’ verkocht van de boksmatch tussen Muhammad Ali en Joe Frazier genaamd “Thrilla in Manilla”.

Vooral voor sport

Bij sport is Pay Per View een vaak gebruikt inkomstenmodel. Met name vechtsporten maken veel gebruik van het PPV model om grote events beschikbaar te stellen. Naast de bereidheid van de consument om te betalen voor sportevenementen, is er ook de directe participatie in het evenement. In plaats van een event bij te wonen, kan de kijker thuis virtueel plaatsnemen op de tribune, ongeacht de locatie waar de manifestatie wordt gehouden. Dit geldt ook deels voor concerten, die soms ook als Pay Per View worden aangeboden. De eerste implementatie was aan het einde van de jaren vijftig van de twintigste eeuw, via een closed-circuit telecast van een boksmatch tussen Joe Louis versus Jersey Joe Walcott.

Niet alleen voor live uitzendingen

Streaming diensten hebben een inkomstenmodel gevonden dat tussen de traditionele videotheek en PPV uitzendingen ligt. Zo bieden ze bijvoorbeeld streaming films aan, die voor een periode van 24 uur bekeken kunnen worden tegen betaling. Tijdens de COVID-19 pandemie werden een aantal geplande bioscoop releases op deze wijze direct beschikbaar gesteld om thuis te bekijken. De Disney film Mulan is hier een voorbeeld van.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z