Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Linkautoriteit staat voor de kwaliteit van een website die een koppeling legt naar jouw eigen website of pagina. Wanneer een grote en belangrijke website linkt naar een pagina heeft dat meer waarde voor zoekmachines dan wanneer een minder populaire website een link legt. Wat is linkautoriteit en hoe helpt het bij zoekmachine optimalisatie?

Definitie linkautoriteit

Wanneer je een blog hebt over auto’s, en er wordt door BMW naar een pagina gelinkt, zal de linkautoriteit hoger liggen dan wanneer een lokale BMW fanclub linkt naar dezelfde pagina. Hoe meer autoriteit de website heeft die de backlink legt, hoe hoger de linkautoriteit.

Hoe bepalen zoekmachines linkautoriteit?

Dat is een vraag waar alleen de mensen achter de zoekmachines een antwoord op hebben. In tegenstelling tot PageRank, het algoritme achter Google, is het niet duidelijk welke waarde links vertegenwoordigen. Om “linkfarms”, die koppelingen verkopen vanuit dubieuze bronnen, tegen te gaan hebben Google en Bing hun algoritme reeds aangepast. Het is alleen niet duidelijk hoeveel waarde een link vanuit een autoritaire bron vertegenwoordigt.

Linken als SEO methode

Koppelingen met een hoge linkautoriteit worden ook wel “gouden eieren” genoemd. In praktijk is het mooi meegenomen wanneer jouw website wordt gelinkt vanuit een populaire website, maar de impact is niet dusdanig groot dat je veel tijd of geld moet besteden om dit soort koppelingen te verzamelen. Meer links vanuit kleinere sites kunnen ook voordeel bieden, mits deze pagina’s wel relevant zijn voor de link. Vandaar dat linkfarms met niet-relevante links niet meer werken.

Gebruik van anker links

Vanuit de kant van de website die de link legt is het van belang om de “ankertekst” goed te formuleren. Zoekmachines besteden extra aandacht aan koppelingen en de tekst waar de link aan gekoppeld wordt. Zorg dus dat externe links passen bij de gewenste zoekwoorden, maar wel op een natuurlijke wijze. Overmatig gebruik van “ankerlinks” kunnen juist een averechts effect hebben.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z