Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Discounter is een winkel die producten voor een lagere prijs aanbiedt in vergelijking met de concurrentie. Dit is mogelijk door een combinatie van grootschalige inkoop, eigen merken of tijdelijk verkrijgbare producten die de aanbieder goedkoop kan inkopen. De service en presentatie ligt doorgaans op een wat lager niveau dan bij branchegenoten standaard is. Wat is een Discounter en welke verschillen zijn er in strategie?

Definitie Discounter?

Winkels die de laagste prijs als voornaamste prioriteit stellen zullen doorgaans als Discounter worden aangemerkt. Klanten kiezen niet in eerste instantie voor de sfeer of behulpzaam personeel, maar gaan voor het laagste prijskaartje. Daarbij zijn er verschillende formules te onderscheiden:

Aldi en Lidl zijn supermarkt discounters die producten in kartonnen dozen presenteren, en veel eigen merken voeren om de prijzen laag te houden. De kwaliteit is niet per definitie minder, vergelijk is wel lastiger voor de klant omdat andere winkels niet dezelfde merken verkopen.

Action en Big Bazaar zijn discounters met voornamelijk huishoudelijke artikelen. Naast merkloze producten liggen er regelmatig ook bekende merken in de schappen. Het productassortiment ligt niet vast, dit biedt minder zekerheid voor de klanten van dit soort discounters.

Het begrip kantoor Discounter is met name populair bij webshops die vaak ‘discount’ if ‘discounter’ in de naam opnemen. Omdat webshops geen grote winkelpanden hoeven te huren met winkelpersoneel kunnen ze kosten besparen. Afhankelijk van de webshop onderhouden ze ook geen eigen magazijn en voorraad.

Wat betreft marketing worden discounters vaak bewust sober ingericht, ook het logo en de huisstijl duidt op besparing en bescheidenheid.

Discounter of Outlet?

Het voornaamste verschil tussen een Discounter en een Outlet is de verkrijgbaarheid van het assortiment. Waar Discounters doorgaans nieuwe voorraad zullen krijgen, specialiseren Outlets zich vooral in restpartijen die niet aangevuld worden. Toch worden deze termen regelmatig door elkaar gebruikt, met als gedeeld verkoopargument een lagere prijs voor de artikelen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z