Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Lorem Ipsum is een standaard tekst die wordt gebruikt om de indeling van een grafisch design tijdelijk in te vullen. Deze tekst bestaat uit een onleesbaar tekstfragment waardoor de aandacht uitgaat naar het design van de pagina, niet de inhoud van de tekst. Het wordt gebruikt voor zowel gedrukte media als voor webdesign. Wat is Lorem Ipsum, en heeft deze tekst een echte betekenis?

Wat is Lorem Ipsum?

Een Lorem Ipsum tekst ziet er ongeveer zo uit:

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Hoewel het in eerste instantie lijkt op Latijn, is het niet als zodanig leesbaar. Het is een verbasterde tekst van advocaat en filosoof Cicero. Zijn werk was in zijn tijd zeer geliefd, en heeft de standaard van creatief schrijven in de Latijnse taal bepaald. Zo is het eerste woord ‘Lorem’ afgeleid van het Latijnse woord ‘Dolorem’ wat pijn of verdriet betekent. Het idee om deze tekst te veranderen om pagina’s een tijdelijke invulling te geven dateert al uit de zestiende eeuw. Nu wordt hetzelfde fragment nog steeds gebruikt, ook om bijvoorbeeld webpagina’s tijdelijk van tekst te voorzien. Hoewel er vaak wordt gedacht dat er inhoudelijke betekenis aan Lorem Ipsum verbonden zou zijn, is dit dus niet het geval.

Waarom niet een echte tekst gebruiken?

De nadruk op de layout is een voordeel, toch kan een tekst met onbekende woorden vreemd overkomen. Er is daarom een alternatief genaamd “Nietzsche Ipsum”, waarbij een standaard tekst wordt gegenereerd met woorden die wel bekend zijn, maar in een samenstelling die onbegrijpelijk is. Dit kan voordeel bieden om het design aan te passen op de taal waar het voor bestemd is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z