Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Facebook pixel is een klein stukje code waarmee Facebook het gedrag van een bezoeker op een website kan registreren. Deze pixel wordt opgenomen in de HTML code van de website en werkt daarmee autonoom van het Facebook platform. De data die verzameld wordt kan gebruikt worden voor commerciële doeleinden zoals gericht adverteren op Facebook. Wat is Facebook pixel en waarom zou je deze code gebruiken op een website?

Definitie Facebook pixel

Wanneer je informatie wilt verzamelen over de bezoekers van een website of pagina zijn daar diverse tools voor beschikbaar. Facebook pixel is een code die wordt gegenereerd door Facebook, een webmaster kan deze code in het HTML gedeelte van een pagina kan plaatsen. Vervolgens is het mogelijk diverse criteria te meten zoals conversie en de doelgroep die een pagina bezoekt. Deze data kun je gebruiken voor zaken als:

  • Remarketing van personen die de website hebben bezocht en vervolgens op Facebook een advertentie van dezelfde aanbieder krijgen.
  • Door te bepalen welke doelgroep een website bezoekt kunnen andere personen met dezelfde interesses benaderd worden.
  • De informatie over bezoekers kan gedifferentieerd worden en uitgesplitst in kleine subgroepen.

Onzichtbaar maar wel aanwezig

In tegenstelling tot de bekende “like” knoppen van Facebook is de Facebook pixel niet direct zichtbaar op de website. Er zijn tienduizenden websites die gebruik maken van dit soort pixels, al deze data wordt door Facebook verzameld en gebruikt voor doelgerichte advertenties.

Privacy problemen met een Facebook pixel

Omdat de pixels vaak onzichtbaar zijn, en de websitebeheerder vaak niet kenbaar maakt dat dit soort code gebruikt wordt, kan deze werkwijze gezien worden als een inbreuk op de privacy. Hier zijn in Europa al diverse zaken over gevoerd waarbij o.a. de Belgische regering al in het gelijk gesteld is. Hoewel een Facebook pixel voor internet marketing waardevol kan zijn, is het wel zaak rekening te houden met de (Europese) privacy wetgeving.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z