Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Satellietwebsites zijn websites met als doel promotie maken voor de hoofdsite. Dit kan door bezoekers van de satellietwebsite naar de hoofdsite te laten gaan via een link, het is ook een manier van zoekmachine optimalisatie voor de hoofdsite. Wat zijn satellietwebsites en welke sites komen hiervoor in aanmerking?

Definitie satellietwebsites

Het wereldwijde web is een soort spinnenweb waarbij afzonderlijke websites met elkaar verbonden zijn. Met satellietwebsites creëer je een web binnen het grotere web, een netwerk van pagina’s met een centraal middelpunt. Deze pagina’s bevatten content die verbonden zijn met de hoofdsite, het moet wel unieke content specifiek voor deze pagina’s zijn.

Voordelen van satellietwebsites

 1. Een satellietwebsite kan extra traffic naar de hoofdsite brengen.
 2. Veel satellietwebsites hebben backlinks om bij te dragen aan de linkbuilding van de hoofdsite.
 3. Naast de tijdsinvestering is het niet nodig kosten te maken voor de webhosting wanneer er gebruikt wordt van gratis platforms.

Hoe kun je een satellietwebsite maken?

Het is niet nodig om een nieuw domein te registreren en webhosting te regelen, je kunt gebruik maken van de bekende social media diensten als satellietwebsites. Denk aan platformen zoals:

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Flickr
 • Blogger
 • Tumblr
 • Google+

Unieke content

Het is niet verstandig om content van de hoofdsite direct te kopiëren naar de satellietwebsites, duplicate content kan de ranking van de hoofdsite negatief beïnvloeden. Dat betekent overigens niet dat je veel unieke content moet maken. Een korte samenvatting van een artikel met link naar het volledige artikel kan voldoende zijn, of een PDF download versie van een HTML pagina op de normale website. Bestaande content kan hergebruikt worden in een vorm die aansluit bij de gebruikers van het betreffende platform. Denk aan een foto met tekst op Instagram, een korte kreet op Twitter of een persoonlijke boodschap via Facebook.

Met satellietwebsites kan de populariteit van een website voor zowel bezoekers als zoekmachines uitgebreid worden met een minimum aan kosten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z